• 0

6 najinteresantnijih liftova na svetu: Dižu brodove, savlađuju neverovatne visine...

Nema te visinske prepreke koju čovek nije uspeo da savlada...

  • 0
Najveći i najbrži svetski lift na otvorenom

Foto: Wikimedia/Nyx Ning

Ovih 6 jedinstvenih liftova na najbolji način pokazuju šta je sve čovek u stanju da uradi da savlada sve prirodne prepreke:

- Jedini rotirajući lift za brodove nalazi se u škotskom gradu Folkirku. On povezuje dva kanala između kojih postoji visinska razlika od 35 metara, koju lift savlađuje vožnjom koja traje sat vremena.

- Najveći i najbrži svetski lift na otvorenom nalazi se u Kini, u okrugu Vulingjuan u jugoistočnoj provinciji Hunan. Bailong je izgrađn uz stenu visine 326 metara, koju savlađuje za neverovatnih - 90 sekundi.

- AkvaDom je veliki akvarijum visok 25 metara kroz čiji centar prolazi lift. Nalazi se u Berlinu i najveći je cilindrični akvarijum na svetu u kome pliva više od 1.500 primerka, više od 50 različitih vrsta riba.

- "Kapija zapada" (Gateway Arch) je 192 metara visok luk, na obali Misisipija u Sent Luisu. Na vrh najvećeg luka na svetu moguće je popeti se za četiri minuta posebno konstruisanim liftom u kome se tokom vožnje sedi.

- SkyView je vidikovac u Stokholmu, na krovu sportske Avići Arene - najveće sferične građevine na svetu. Posetioce na krov velike kugle, na visinu od 130 metara, podižu dve okrugle godnole.

- Lift Hametšvand, u Švajcarskoj, postoji još od 1905. godine, i najviši je lift na otvorenom u Evropi. Visinu od 153 metra savlađuje za manje od jednog minuta.

Video: Pijani Kinez se iživljavao nad stanarima zgrade, pa ih udarcima zaglavio u liftu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima