Trenutak za istoriju: Civili amateri prvi put samostalno poleteli Svemir

Ovo je debi kompanije SpaceX u promociji svemirskog turizma, za koji se procenjuje da je koštao 200 miliona dolara, ali istovremeno i jedan korak Ilona Maska ispred konkurencije...

  • 0
SpaceX, prva civilna misija u svemir Foto: Twitter/@SpaceX

Raketa kompanije SpaceX sa četvoro putnika poletela je u Svemir sa prvim potpuno civilnim timom koji se vinuo u Zemljinu orbitu. Tim sačinjavaju jedan milijarder i još troje civila koje je on odabrao da mu se priključe.

Kvartet amatera astranauta predvodio je izvršni direktor kompanije "Shift4 Payments", Džared Ajzakmen, a raketa je poletela malo pre zalaska sunca u Svemirskom centru "Kenedi" u Kejp Kanaveralu na Floridi u sredu uveče, preneo je Rojters.

U direktnom prenosu na sajtu SpaceX-a mogli su se videti Ajzakmen (38) i njegovi članovi tima - Šijan Proktor (51), Hejli Arseno (29) i Kris Semborski (42), kako sede u maloj kabini kapsule kompanije SpaceX.

Let, na kome nije bilo profesionalnih astronauta, trebalo bi da traje tri dana, nakon čega će se putnici spustiti u Atlantik, saopštili su zvaničnici misije.

Ovo je debi kompanije Ilona Maska u promociji svemirskog turizma. Istovremeno, to je i korak ispred konkurencije, koja takođe nudi takve letove onima koje su spremni da plate čitavo bogatstvo kako bi osetili uzbuđenje, dodaje britanska novinska agencija.

Da bi se otisnuo u Svemir sa još tri člana posade, Ajzakmen je platio nepoznatu sumu novca. Kako magazin Time procenjuje, karte za ovaj let, za sva četiri putnika, su koštale 200 miliona dolara.

"Inspiracija 4" će dostići visinu od 575 kilometara iznad Zemlje, što je više od Međunarodne svemirske stanice ili svemirskog teleskopa Habl, što je najdalja destinacija na koju je čovek otišao još od leta Apolo misije na Mesec 1972. godine, saopštio je SpaceX.

The crew of #Inspiration4 is go for launch. pic.twitter.com/xou4rJJnjp

Na toj visini, raketa Crew Dragon (Kru Dragon) će obići Zemlju svakih 90 minuta brzinom od 27.360 kilometara na čas.

Misiju nazvanu "Inspiration4" (Inspiracija 4) inicirao je Ajzakmen sa ciljem da animira ljude da pomogne dečjoj bolnici "Sent Džud", vodećem pedijatrijskom centru za borbu protiv raka, u Memfisu, u državi Tenesi.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA