≫ 

Sam gađa i ometa: Veliki kineski dron bombarder ozbljino brine američku mornaricu

GJ-11 da može da leti brzinom od oko 1.000 km/h, ima maksimalni dolet od 4.000 kilometara, a pored bombi i raketa, može da ometa elektronske uređaje protivnika

  • 2
Kineski borbeni dron GJ-11 Printscreen: Twitter/@MilitaryBWF

Nedavno održana kineska vazduhoplovna smotra "Airshow China 2021" pokazala je da najmnogoljudnija zemlja sveta ozbiljno radi na razvoju bespilotnih letelica, odnosno vojnih dronova različitih namena od kojih neki mogu da lete i na visinama koje se graniče sa svemirskim.

Jedan od njih, koja je privukla prilično pažnje i GJ-11, "nevidljivi" stelt dron-bombarder sa rasponom krila od 14 metara, koga pokreće turbomlazni motor. Osim toga, nema mnogo drugih detalja o ovoj borbenoj letelici, ali one nezvanične govore da može da leti brzinom od oko 1.000 kilometara na čas i da ima maksimalni dolet od 4.000 kilometara.

Sa donje strane krila, između stajnih trapova, nalaze se simetrično postavljena spremišta za bombe i rakete. Iako je letelica velika, pretpostavlja se na ipak nije u stanju da npr. potopi neprijateljski broj, ali ima dovoljnu vatrenu moć da može značajno da ga ošeteti i da oslabi ili potpuno onesposobi njegove borbene resurse.

GJ-11 je sposoban da poleće sa različitih površina i plovila, kao i sa manjih amfibijskih jurišnih čamac. Osim ubojitih sredstava, neprijateljska oruđa može da zavarava ispaljivanjem mamaca, kao i da emituje signale kojima (najverovatnije) ometa elektronske uređaje protivnika.

Video: Vučić obišao sajam naoružanja i pokazao novi ponos srpske vojske - Lazanski: Raspitivao se o svemu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA