Ovaj "živi robot" koji liči na legendarnog Pac-Mana je sposoban sam da se razmnožava

Kompjuterski kreirani Xenobots 3.0 roboti napravljeni su od matičnih ćelija iz embriona afričke žabe i osmišljeni da služe za "pametno dostavljanje lekova" u organizmu

  • 3
živi robot Printscreen: Twitter/@wyssinstitute

Xenobots 3.0 su prvi pravi "živi roboti" koji imaju sposobnost reprodukcije. Ove žive mikro-mašine ne izgledaju ni kao "tradicionalni" roboti, niti kao živa bića, već je reč o "živim programabilnim organizmima".

Ti kompjuterski dizajnirani organizmi, čiji oblik podseća na čuvenog Pac-Mana iz kompjuterskih igrica, napravljeni su od matičnih ćelija žabe, pri čemu je za svakog robota bila "zadužena" po jedna ćelija.

Xenobots su zajedničko delo američkih biologa i kompjuterskih stručnjaka sa dva univerziteta, Tufts iz Masačusetsa i Univerziteta iz Vermonta. Ovi živi samoreprodukujući bio-roboti bi u bliskoj budućnosti mogli da obezbede mnogo direktniji i ličniji tretman ljudi sa ozbiljnim traumatskim povredama, disajnim problemima, rakom, kao širim spektrom staračkih oboljenja.

Xenobots 3.0 predstavljaju nastavak razvoja prethodnog 2.0 modela ovih živih robota, prikazanih 2020. godine, koji su mogli da se kreću i imali sposbnost pamćenja. Kao i njegovi prethodnici, i model 3.0 je prvenstveno osmišljen sa namerom da služi za "pametno dostavljanje lekova" u organizmu.

Kompjuterski kreirani Xenobots 3.0 roboti napravljeni su od matičnih ćelija uzetih iz embriona jedne afričke vrste žabe, koje su korišćene i za prethodne modele. Ove ćelije su karakteristične po tome što imaju sposobnost da se "pretvore" u bilo koje tkivo ili organ.

Ćelija se mikrohirurškim rezom menja u oblik u onaj koji je odredio kompjuter. Tako oblikovane ćelije počinju da "rade" zajedno, pokretane embrionalnom energijom. Njihov rad je moguće programirati za izvođenje različitih zadataka, koji se svi odnose na distibuciju lekova direktno do određenih mesta u organizmu.

Xenobots 3.0 u stanju su da sakupe na stotine pojedinačnih ćelija, da ih potom kompresuju i od njih sastave svoje "bebe" koji potom "Pac-Man izbacuje iz svojih usta". Nekoliko dana kasnije, "bebe" postaju novi Xenobots roboti koji nastavljaju da se kreću na isti način kao i njihovi "roditelji".

Novi roboti nastavljaju kretanje, obavljaju svoj "zadatak", pronalaze ćelije, prave sopstvene kopije, i ceo proces se iznova nastavlja i opet ponavlja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA