≫ 

“Roboti ubice uskoro u rukama civila”: Smrtonosno autonomno oružje postaje stvarnost

Ako ste zabrinuti za robote ubice u vojsci, pripremite se za njihov dolazak u ruke civila.

  • 2

Autonomno oružje koje koristi veštačku inteligenciju će se uskoro proširiti sa bojnih polja na gradske ulice, osim ako se ne nametnu nova globalna pravila za razvoj ove tehnologije, upozoravaju aktivisti.

UN konferencija ove sedmice može ublažiti te strahove. Na sastanku u Ženevi, delegati će raspravljati i o zabrani oružja koje cilja ljude bez “smislene ljudske kontrole”.

Aktivisti su, međutim, pesimistični po pitanju ishoda sastanka. Dok su neke zemlje podržale ovakve zakone, vodeće svetske vojne sile izgleda da nisu odušvljene potencijalnom zabranom autonomnog oružja.

SAD su, na primer, odbile pozive da se reguliše smrtonosno autonomno oružje (LAWs). Umesto toga, pre dve godine američki zvaničnici su predložili izradu “neobavezujućeg kodeksa ponašanja”. Ovo može postaviti neka pravila korišćenja, ali ne bi bila zakonska obaveza da se ta pravila poštuju.

Kina i Rusija takođe ne deluju kao zagovornici ovakvih zakona. Pošto sastanak delegata UN-a zahteva jednoglasni dogovor o svim novim pravilima, deluje da je verovatnoća mala da se nametnu novi zakoni koji bi ovakvu tehnologiju ograničili, piše TNW.

Na kraju, protivljenje novim pravilima može se pokazati kao veoma samodestruktivno, ako je verovati brojnim naučno-fantastičnim filmovima koji prikazuju budućnost sa robotima ubicama.

- Najveći gubitnici zbog nedostatka takvih zakona biće zemlje koje su vojno dominantne, jer je ovo oružje neverovatno jeftino. Biće malo, jeftino i lagano poput pametnih telefona, ali izrazito svestrano i moćno. Jasno je da nije u interesu nacionalne bezbednosti ovih zemalja da se legalizuje ovakvo moćno oružje - rekao je TNW-u Maks Tegmark, istraživač veštačke inteligencije na MIT-u i suosnivač Instituta za budućnost života (FLI).

FLI je proizveo film koji predviđa budućnost ovih neregulisanih robota ubica.

Slike su gotovo košmarne. Prikazuju masovna pogubljenja na biračkim mestima, robote ubice koji se koriste u pljačkama i dronove koji koriste tehnologiju prepoznavanja lica koji ciljaju kako pojedince, tako i određene demografske grupe.

Ova distopijska vizija mogla bi jednog dana postati stvarnost. LAWs su možda već ubijali vojnike bez dobijanja dozvole od ljudskog operatera. U budućnosti, Tegmark očekuje da će većinu takvog oružja koristiti civili protiv drugih civila.

“Ako možete da kupite robote ubice po istoj ceni kao AK-47, to je mnogo bolja opcija za narko kartele, jer neće biti uhvaćeni kada nekoga ubiju”, kaže Tegmark.

Iako Tegmark ne očekuje da će se globalna zabrana pojaviti ove nedelje, on veruje da bi pojedine nacije mogle postepeno da podrže nova pravila. Vremenom, on se nada da će LAWs postati toliko stigmatizovani da će svaka vojna sila biti pod pritiskom da se složi oko zabrana. Ako to ne urade, AI oružje za masovno uništenje može postati uobičajena stvar.

Video: Robotizovani kovid redar je mešavina droida i vilenjaka: Kineze na testiranje upućuje robot

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sofronije

    13. decembar 2021 | 19:48

    Sada deluje kao naucna fantastika ili scenario za Spilberga ali u bliskoj buducnosti postoji realna opasnost da ce roboti i vestacka inteligencija unistiti covecanstvo.Igramo se nekih stvari koje nebi trebalo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA