≫ 

Istraživači naučili moždane ćelije da igraju video igru Pong, ćelije se pokazale bolje od AI-ja

Naučnici su uspešno naučili kolekciju ljudskih moždanih ćelija u petrijevoj šolji kako da igraju video igricu “Pong”.

  • 0

Istraživači u biotehnološkom startapu Cortical Labs stvorili su "mini-mozak" koji se sastoji od 800.000 do milion živih ljudskih moždanih ćelija u petrijevoj šolji. Ćelije su postavljene na niz mikroelektroda koje analiziraju neuronsku aktivnost, piše New Scientist.

Dok ovi mini mozgovi ne mogu da igraju igru tako dobro kao ljudi, oni uče brže od nekih sistema veštačke inteligencije.

- Neverovatno je koliko brzo uče ovi mini-mozgovi, za pet minuta, u realnom vremenu - rekao je vođa istraživačkog projekta u Cortical Labs-u.

Kako bi naučili ovaj mini-mozak da igra Pong, tim naučnika je napravio pojednostavljenu verziju igre, bez protivnika. Signal se šalje desno ili levo kako bi se ukazalo gde se nalazi loptica, a neuroni iz moždanih ćelija šalju signale nazad da pomere liniju kojom se “udara” loptica.

Tim u Cortical Labs-u se nada da će iskoristiti svoja otkrića za razvoj sofisticirane tehnologije koristeći "žive biološke neurone integrisane sa tradicionalnim silicijumskim računarstvom", navodi se na veb stranici kompanije.

Pošto neuroni mogu tako brzo da uče, potencijalno mogu značajno poboljšati veštačku inteligenciju, kada bi se spojili sa mašinskim učenjem.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA