≫ 

Godina bez presedana: 2021. je bila godina nauke, tehnologije i inženjerstva

Ostvarili smo nove proboje u svetu tehnologije, nauke, istraživali neistražene teritorije i nastavili našu borbu protiv pandemije.

  • 4
Biznis tehnologija 2021 Foto: Shutterstock

Kako je 2021. godina na samom kraju, osvrnućemo se još jednom na godinu koja je bez presedana. Ostvarili smo nove proboje u svetu tehnologije, nauke, istraživali neistražene teritorije i nastavili našu borbu protiv pandemije.

Uprkos svim izazovima, ova godina pružila je dosta nade na mnogim poljima. Šta se desilo u svetu po prvi put?

Ko bi mogao da zaboravi kada je teretni brod Ever Given blokirao Suecki kanal na šest dana, što je rezultiralo blokadom bez presedana i gubitkom od 9,6 milijardi dolara dnevno?

Pojavili su se novi virtuelni svetovi, kao što su Omniverzum i Metaverzum. Prvi svet je zapravo platforma za simulaciju i saradnju u realnom vremenu, koja će biti od posebno koristi u izgradnji druge, digitalne stvarnosti u kojoj ljudi mogu da rade, zabavljaju se i druže.

Predstavljeno je električno vozilo sa Mišelinovim gumama bez vazduha, a okeanski dron bez posade snimio je video snimke iz unutrašnjosti uragana kategorije 4. Korejski institut za fuzionu energiju postavio je rekord tako što je svoje veštačko sunce zagrejao na 100 miliona °C, a Kina je postala najbogatija nacija na svetu.

Ova godina takođe je predstavljala godinu u kojoj su milijarderi jurili svemir, pa je tako svemirski turizam počeo “sa praskom”. Kompanije Džefa Bezosa, Ričarda Brensona i Elona Maska slale su privatne građane, civile u svemir.

Kina je poslala svoje astronaute na novu Tiangong svemirsku stanicu, gde su proveli tri meseca vršeći razna testiranja i održavanja sistema. To je za Kinu bila najduža misija sa posadom i prva misija u poslednjih pet godina.

NASA-in Perseverance rover sleteo je na Mars. U poslednjih 10 meseci, rover je prešao 2,9 kilometara, postavio rekord za najdužu vožnju rovera u jednom marsovskom danu, napravio više od 100.000 slika i sakupio šest uzoraka marsovskog kamenja i atmosfere koji bi mogli na kraju biti vraćeni na Zemlju radi daljeg proučavanja.

Čak su i Ujedinjeni Arapski Emirati lansirali raketu do Marsa.

Ali možda i najznačajniji događaj ove godine bio je lansiranje Džejm Veb svemirskog teleskopa. A čovečanstvo je ove godine čak i dodirnulo Sunce!

Napredovala je veštačka inteligencija, kvantno računarstvo, ali još mnogo toga o čemu smo pisali na Telegraf.rs.

Ovo su samo neka dešavanja ove godine, kada bismo želeli sve da prenesemo, trebalo bi nam mnogo više prostora da sve to ispišemo. Ulazeći u 2022, izgleda da ćemo naredne godine naučiti mnogo više o nama, našoj planeti i svemiru. Tehnologija će značajno napredovati i verujemo da će naredna godina biti veoma uzbudljiva.

Video: Robot avatar koji priča umesto čoveka je najnovije dostignuće

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Viki

    30. decembar 2021 | 10:22

    Odlican tekst. Pisite vise o nauci i tehnici, a ne o politikantima, folirantima, kriminalcima, nacionalizmu, pretnjama, ruznim recima.....

  • Vuk

    30. decembar 2021 | 13:27

    Da, naročito u Srbiji?!?!?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA