≫ 

Severna Koreja ga je hakovala. On je celoj zemlji ugasio internet

Razlozi zbog kojih je P4x "udario" Severnu Koreju su lični.

  • 2
Pogled sa Hamsted Hita, haker Foto: Wikimedia/Džon Konstabl, Pixabay

Američki haker poznat pod pseudonimom P4x preuzeo je odgovornost za gašenje interneta u kompletnoj Severnoj Koreji.

Iako je Severna Koreja približne veličine kao američka država Misisipi, ona ima tek nekoliko desetina internet stranica zaduženih za distribuciju državne propagande međunarodnoj publici.

Razlozi zbog kojih je P4x "udario" Severnu Koreju su lični.

U januaru 2021, P4x je primio fajl od drugog hakera koji je tvrdio da je to alat za pomoć u njegovim projektima, međutim, 24 sata kasnije P4x je objavio na svom blogu da severnokorejski hakeri napadaju američke bezbednosne stručnjake.

Fajl koji mu je poslat trebalo je da omogući hakerima da preuzmu kontrolu na računarom ovog Amerikanca.

Na sreću, P4x je otvorio fajl na virtuelnoj mašini i tako zaštitio svoj kompjuterski sistem od eksploatacije, ali je bilo jasno da ga je napala Severna Koreja.

Američkog hakera je kontaktirao FBI tražeći detalje o napadu i načinjenoj šteti, ali mu nije ponuđena nikakva zaštita od sličnih napada u budućnosti, prenosi Klix.ba.

Nakon godinu dana P4x nije obavešten ni o kakvim merama protiv severnokorejskih hakera, a napad čak ni američka vlada nije priznala. Tada je on odlučio da preuzme stvar u svoje ruke.

P4x je za Wired demonstrirao kako je pronašao brojne ranjivosti softvera koji koriste severnokorejski sistemi, izvršio je napad na njih i uspešno oborio internet stranice ove zemlje i onemogućio pristup istim. Većina njegovih napada su bili automatizovani što mu je pomoglo da otkrije još slabosti sistema kako bi ih što bolje iskoristio.

Njegov napad ugasio je i e-mejl i druge usluge zasnovane na internetu. P4x ne želi da javno otkrije ranjivosti Severne Koreje, jer će im onda biti lakše da ih otklone.

Samo mali deo Severne Koreje može da pristupi internetu, dok je većina ograničena na lokalni internet. Dakle, jasno je da su napadi američkog hakera zadali glavobolje severnokorejskom režimu, čime je on zadovoljan.

P4x ima za cilj da okupi grupu hakera i pojača napade na Severnu Koreju kako bi "ukrali" više informacija o njihovim ranjivostima.

Video: Srpski hakeri upali na sajt Kadrija Veseljija

(Telegraf.rs/Klix.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ines

    4. februar 2022 | 16:02

    Sta da ugase internet kada 99% stanovnista i nema internet

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA