"Veličine zrna prašine": Naučnici razvili najmanju bateriju na svetu

Skladištenje energije nadomak revolucije zahvaljujući desertu?

  • 2
Dr. Oliver G. Schmidt Foto: Profimedia/AFP/JAN WOITAS

Naučnici sa Tehnološkog univerziteta Chemnitz u Nemačkoj razvili su najmanju bateriju na svetu, uređaj inspirisan, ni manje ni više, švajcarskim rolatom i koji bi mogao da se koristi za napajanje malih senzora u ljudskom telu, navodi studija.

Proboj u tehnologiji skladištenja energije napravljen je takozvanim “Swiss-Roll” procesom, inspirisanim čuvenim slojevitim, sunđerastim desertom.

U radu objavljenom u časopisu “Advanced Energy Materials”, istraživači detaljno opisuju kako su pravili slojeve od kolektora struje i elektrodnih traka napravljenih od polimernih, metalnih i dielektričnih materijala i smeštali ih na zategnutu površinu vode.

Odstranjivanjem ovih pojedinačnih slojeva uspeli su da oslobode napetost na površini vode, omogućavajući materijalima da se povuku i kotrljaju jedan oko drugog. Naučnici su nastali uređaj opisali kao „mikro-bateriju sa samonavijajućim cilindrom“.

Mikro-baterija je otprilike veličine zrna prašine — jedan kvadratni milimetar u prečniku — i ima minimalnu gustinu energije od 100 mikrovat sati po kvadratnom centimetru.

Najmanja baterija Foto: TU Chemnitz/Leibniz IFW Dresden

Prema rečima vođe studije, profesora Olivera Šmita, ta gustina će se vremenom poboljšati.

“Još uvek postoji ogroman potencijal za optimizaciju za ovu tehnologiju i možemo očekivati mnogo jače mikro baterije u budućnosti”, objasnio je Šmit.

Iako je očigledno ograničena svojom veličinom, tim iza novog uređaja kaže da bi se baterija eventualno mogla koristiti u malim čipovima za biosenzore u ljudskom telu.

Oni tvrde da bi mikro-baterija mogla da napaja najmanje kompjuterske čipove na svetu oko 10 sati, što bi omogućilo čitav niz novih aplikacija u biosenzorima - uređajima koji se obično oslanjaju na prikupljanje energije alternativnim sredstvima kako bi prevazišli ograničenje njihove veličine.

Više o bateriji možete naći OVDE.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Iggy

    23. februar 2022 | 12:24

    E sad nek ljudi malo razmisle da li je čipovanje glupost i nemoguća misija!!! Pa ko zna šta oni sve imaju i koliko godina unazad!!!!

  • teorija zavere

    23. februar 2022 | 13:36

    Ma jok, ovo je teorija zavere! Ni nano-medicina ne postoji, a ne postoje ni mikročipovi manji od ljudske dlake. Jeste ih predstavila jedna naučnica na TED konferenciji, ali i to je samo teorija zavere.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA