≫ 

Procureli dosad neobjavljeni dokumenti: Amerikanci hteli nuklearnim bombama da probuše Mesec

Finansirali su ova tajna istraživanja

  • 8
Amerikanci  nuklearna bomba Mesec Foto-ilustracija: Shutterstock

Sada ugašeni Napredni program identifikacije pretnji iz svemira (AATIP) američke vlade potrošio je milione dolara poreskih obveznika na istraživanje bizarnih, eksperimentalnih tehnologija kao što su ogrtači nevidljivosti, antigravitacijski uređaji, prohodne crvotočine, ali i predlog da se nuklearnim eksplozivom prave tuneli kroz Mesec, navodi se u desetinama dokumenata do kojih je došao Vice

Dokumenti, koji uključuju skoro 1.600 stranica izveštaja, predloga, ugovora i beleški sa sastanaka, otkrivaju neke od čudnijih prioriteta AATIP – tajnog programa američkog Ministarstva odbrane koji je trajao od 2007. do 2012. godine, ali je javnosti postao poznat tek 2017. kada je bivši direktor programa dao ostavku u Pentagonu.

Te godine, AATIP je postao sinonim za NLO, zahvaljujući nekoliko sada već ozloglašenih video snimaka neidentifikovane letelice koja se kreće na naizgled nemoguće načine koje je bivši direktor Luis Elizondo procurio medijima nakon što je dao ostavku.

Ali novi dokumenti sugerišu da je AATIP nameravao više od istraživanja neidentifikovanih letećih objekata.

Možda najintrigantnije stvari među dokumentima je nekoliko desetina Referentnih dokumenata odbrambenih obaveštajnih službi (DIRD), u kojima se govori o održivosti različitih "naprednih tehnologija".

Ova kolekcija uključuje izveštaje o "prolaznim crvotočinama, zvezdanim vratima i negativnoj energiji", "visokofrekventnim gravitacionim talasnim komunikacijama", "varp pogonu, tamnoj energiji i manipulaciji dodatnim dimenzijama" i mnogim drugim temama koje će fanovima naučne fantastike sasvim sigurno zvučati poznato.

Drugi izveštaji su u najmanju ruku smeli i neobični. Kao što je izveštaj o "propulziji negativne mase", gde autori predlažu plan za traženje izuzetno lakih metala u središtu Meseca koji mogu biti "100.000 puta lakši od čelika, ali i dalje imaju snagu čelika". Kako bi stigli do središta Meseca, autori su predlagali da se prave tuneli kroz lunarnu koru korišćenjem termonuklearnih eksploziva.

Naravno, SAD nisu bacile nuklearku na Mesec i ne pokazuju nameru da to zaista urade. NASA-ine predstojeće Artemis misije planiraju da vrate ljude na Mesec po prvi put od Apolo ere, sa krajnjim ciljem da se tamo uspostavi održivo ljudsko prisustvo. "Treskanje" meseca nuklearnim eksplozijama verovatno bi bilo suprotno ciljevima misija.

Sve dokumente do kojih je Vice došao preko Zakona o slobodi informacija (FOIA), možete pročitati OVDE, a bezbedno je reći da je veoma zanimljivo štivo.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA