≫ 

Supermasivno otkriće: Snimljena crna rupa koja se nalazi u centru naše galaksije

Ovo je ogromna crna rupa koja "živi" u centru naše galaksije, na slici po prvi put

  • 22

Svet je dobio drugu fotografiju supermasivne crne rupe koja je ikada snimljena - i ovoga puta, to je crna rupa koja je relativno blizu kuće. Danas su naučnici koji sarađuju na velikom projektu Event Horizon Telescope (EHT) objavili sliku Sagittarius A*, ogromne crne rupe koja "živi" u centru naše galaksije, Mlečnom putu.

Poznata kao Sagittarius A*, crna rupa je zapanjujućih četiri miliona puta veća od mase našeg Sunca.

Ono što vidite je centralna tamna oblast u kojoj se nalazi rupa, okružena svetlošću koja dolazi od pregrejanog gasa ubrzanog ogromnim gravitacionim silama. Poređenja radi ovaj prsten je otprilike veličine Merkurove orbite oko naše zvezde.

To je oko 60 miliona km u prečniku.

Srećom, ovo "čudovište" je daleko, udaljeno oko 26.000 svetlosnih godina - tako da ne postoji mogućnost da ikada dođemo u opasnost.

Ova slika dolazi iz istog projekta koji je 2019. godine objavio prvu sliku crne rupe. Ta sada legendardna nejasna narandžasta fotografija prikazuje supermasivnu crnu rupu u srcu galaksije zvane Mesije 87, ili M87, koja se nalazi 55 miliona svetlosnih godina od Zemlje.

Revolucionarna slika pomogla je naučnicima da verifikuju kružni oblik ovih objekata, kao i da dodatno potvrde teoriju opšte relativnosti Alberta Ajnštajna, koja je predvidela postojanje crnih rupa.

Sada se tim vratio sa još jednom fotografijom crne rupe, ovog puta u našem dvorištu.

Naučnici su zaključili da ona postoji u centru naše galaksije još pre nekoliko decenija na osnovu toga kako se objekti kreću oko crne rupe. Ali ovo je prvi put da imamo direktnu sliku njene senke.

Crne rupe, po svojoj prirodi, ne mogu se "videti", pošto su ovi objekti toliko masivni da ništa ne može da izbegne njihovo gravitaciono privlačenje – uključujući svetlost. Umesto toga, možemo da uhvatimo siluetu crne rupe. Ako je supermasivna crna rupa okružena uskovitlanim diskom gasa i prašine, taj materijal će zasijati jer se gas i prašina ubrzavaju i zagrevaju snažnim gravitacionim privlačenjem obližnje rupe.

Ono što je EHT zapravo uhvatio je senka crne rupe na pozadini tog sjajnog gasa i prašine.

Sa svakom novom slikom supermasivnih crnih rupa koju dobijemo, naučnici saznaju nešto više o ovim misterioznim svemirskim objektima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milos

    12. maj 2022 | 16:01

    Svaki normalan pravoslavac treba da veruje u kraj sveta kako kakav je opisan u bibliji a ne u crne rupe,komete i ostale gluposti.

  • A bre

    12. maj 2022 | 17:15

    Mi Balkanci gazimo po toj rupcagi od postojanja.😀

  • Sveta

    12. maj 2022 | 18:37

    Univerzum je beskonacan i neunistiv. Savremena tehnologija u zacecu tek ponesto otkriva. Mnogi izjednacavaju svet sa jednom civilizacijom. Ljudi su sitna bica u tom univerzumu koji misle da mogu da njime upravljaju. Krah jedne civilizacije, a mnoge su na svom pogresnom putu nestale, znaci pocetak novog sveta i nove civilizacije i tako ce biti sve dok se covek kao ljudsko bice ne usaglasi sa univerzumom i pravilima koje je Tvorac postavio.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA