≫ 

NASA-in Voyager 1 je izvan našeg Solarnog sistema. Sada šalje misteriozne podatke

NASA je prošle nedelje saopštila da, iako sonda i dalje radi ispravno, očitavanja njenog sistema za pozicioniranje (AACS) ne odgovaraju smeru i orijentaciji letelice, što sugeriše da je letelica zbunjena oko svoje lokacije u svemiru

  • 3
Voyager letelica Foto: NASA/JPL-Caltech

NASA-ina Voyager 1 sonda, koja nosi poruke i na srpskom jeziku, lansirana je 1977. godine i pre desetak godina je napustila naš Solarni sistem. Sada, 45 godina nakon lansiranja, prema Zemlji šalje čudne podatke koji zbunjuju inženjere. 

NASA je prošle nedelje saopštila da, iako sonda i dalje radi ispravno, očitavanja njenog sistema za pozicioniranje (AACS) ne odgovaraju smeru i orijentaciji letelice, što sugeriše da je letelica zbunjena oko svoje lokacije u svemiru.

AACS sistem je neophodan za Voyager kako bi mogao da šalje NASA-i podatke o svom međuzvezdanom okruženju jer drži antenu letelice usmerenu tačno ka našoj planeti.

"Ovakva misterija nije neuobičajena u ovoj fazi misije Voyager. Svemirske letelice Voyager 1 i Voyager 2 su stare skoro 45 godina, što je znatno duže od njihovog procenjenog životnog veka", rekla je Suzan Dod, NASA-in menadžer Voyager misije, piše Business Insider.

NASA je navela da inženjeri pretpostavljaju da AACS sistem letelice šalje nasumično generisane podatke koji ne "reflektuju ono što se zapravo dešava sa letelicom". Ali zanimljivo je da je sama antena letelice i dalje u ispravnom položaju, odnosno da prima i izvršava naloge NASA-e i šalje podatke nazad na Zemlju.

Stručnjaci su takođe rekli da problem sa sistemom nije podstakao sondu da pređe u "bezbedni režim" (engl. safe mode), tokom kojeg obavlja samo ključne operacije.

Dod i njen tim se nadaju da će uskoro saznati zašto je sonda počela da šalje tako čudne podatke.

Naime, s obzirom na udaljenost Voyagera 1, svetlosti je sada potrebno 20 sati i 33 minuta da stigne do svoje međuzvezdane lokacije, pa je poruci sonde potrebno dva dana da stigne do NASA-e.

NASA kaže da se Voyager 2 ponaša normalno, odnosno da šalje očekivane podatke.

Voyager 1 napustio je naš solarni sistem i ušao u međuzvezdani prostor 2012. godine. Sonda je sada udaljena od Zemlje oko 23 milijarde kilometara, pa je tako letelica koja je do sada otišla u najudaljenije delove univerzuma.

NASA je lansirala Voyager 1 i Voyager 2 sa porukom koja je stvorena za vanzemaljski oblik života koja predstavlja priču o životu ljudi na Zemlji.

Naime, "Voyager Golden Record" (Zlatna Ploča ili Zlatni zapis) je fonografski zapis koji je postavljen na Voyager letelice i sadrži zvukove i slike da prikažu raznolikost života i kulture na Zemlji.

Voyager Golden Record Foto: Pixabay

Voyager šalje i poruke na različitim jezicima, a jedan od njih je upravo i srpski jezik.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mišo

    23. maj 2022 | 11:45

    Kada padne na neku planetu, pleme će si napraviti zlatne zube od te pločice.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA