≫ 

Misteriozna raketa je udarila u Mesec i niko ne zna ko ju je lansirao

Svemirski otpad je ogroman problem za NASA-u i druge svemirske agencije

  • 7
Raketa Mesec udar Foto: NASA/Goddard/Arizona State University

NASA ima mnogo planova za Mesec. Od Lunarne kapije do vraćanja ljudi na površinu Meseca, mnogo misija se razvija. Mesec često pogađa svemirski otpad. Ono što zabrinjava je to što niko ne želi da preuzme odgovornost za raketu koja je nedavno pogodila Mesec. Ovo samo izaziva veću zabrinutost u vezi sa trenutnim stanjem svemirskog smeća koje leti okolo.

Verovalo se da je u pitanju raketa Maskove kompanije SpaceX koja je lansirana još 2015. godine. Međutim, kompanija nije preuzela odgovornost za ovaj otpad. Posle toga se verovalo da je u pitanju kineska raketa, međutim, ni oni nisu preuzeli odgovornost.

Kao što je prethodno spomenuto, Mesec često udara svemirski otpad. Na kraju krajeva, većina astronoma veruje da je to formiralo kratere na površini Meseca. Ali, ovo je prvi put da je svemirski otpad sa Zemlje pogodio Mesec. Još je veći problem što je u pitanju raketa.

Rakete stvaraju mnogo smeća. Ne samo da imaju više faza, već imaju i više pokretnih delova koji se mogu nekako pomeriti. I, za sada, praćenje svemirskog smeća je izuzetno teško. Svi su priznali da je to problem, ali i dalje moramo da brinemo da li će Međunarodna svemirska stanica izbeći smeće koje su zemlje stvorile uništavanjem satelita i drugih stvari.

Zbog ovog nedostatka napora da se prate svemirski objekti, komad rakete je pogodio Mesec, što je napravilo dva kratera. Iako nisu u pitanju masivni krateri, dovoljno su veliki da ostave trag na Mesecu.

Srećom, raketa koja je pogodila Mesec stvorila je dupli krater. NASA kaže da bi ovo moglo pomoći da se utvrdi kome pripada, jer rakete obično stvaraju samo jedan krater.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    1. jul 2022 | 14:30

    I sada mi u to treba da verujemo. Kao i ono da su Ameri bili na mesecu. Ha ha ha ha ha ha ha...

  • 534

    1. jul 2022 | 14:33

    Vraćanja? Zar je neko već bio?

  • dg

    1. jul 2022 | 14:02

    I kakva je to šteta što ostane krater na mjesecu???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA