• 0
 ≫ 

Ogromno otkriće: Fizičari konačno "uhvatili" svetlost koja deluje kao "lepak" između atoma

 ≫ 

Naučnici su tokom eksperimenta uspeli da "uhvate" svetlost koja deluje kao "lepak" između atoma

  • 0
Svetlost energija između atoma sfere

Foto: Shutterstock

Fizičari sa Univerziteta u Inzbruku objavili su novu studiju koja pokazuje na koji način elektromagnetno zračenje može da generiše silu između atoma.

Naučnici su tokom eksperimenta uspeli da "uhvate" svetlost koja deluje kao "lepak" između atoma, objavljeno je u časopisu "Science Alert". To je nešto o čemu su fizičari dugo imali teorije, a sada su konačno uspeli i da uhvate ovaj molekul koji je sačinjen od svetlosti i materije.

Kako je objašnjeno, na taj način atomi se povezuju da bi formirali molekule na različite načine, a sve to uključuje međusobnu razmenu naelektrisanja kroz neku vrstu "superlepka".

"Uspeli smo po prvi put da polarizujemo nekoliko atoma zajedno na kontrolisan način, stvarajući merljivu privlačnu silu između njih“, kaže fizičar Univerziteta u Inzbruku Matijas Sonlajtner.

Posmatranjem, naučnici su primetili da neki atomi dele svoje negativno naelektrisane elektrone, formirajući relativno jake veze, nalik najjednostavnijim gasovima, dva spojena atoma kiseonika sa složenim ugljovodonicima koji lebde u Svemiru.

Grupa fizičara je došla do toga da elektromagnetna polja mogu promeniti raspored naelektrisanja oko atoma. Naime, pošto je svetlost elektromagnetno polje koje se brzo menja, pljusak pravilno usmerenih fotona može da gurne elektrone u položaje koji mogu biti "vidljivi".

"Ako sada uključite spoljašnje električno polje, ova raspodela naelektrisanja se pomera", objašnjava fizičar Filip Haslinger sa Tehničkog univerziteta u Beču.

Posmatranjem se uočava da je pozitivno naelektrisanje pomereno u jednom pravcu, negativno u drugom pravcu, a da atom ođednom ima pozitivnu i negativnu stranu, polarizovan je.

Tokom sprovođenja studije, naučnici su koristili ultrahladne atome rubidijuma da pokažu da svetlost zaista može polarizovati atome na isti nacin, što zauzvrat čini da inače neutralni atomi postanu "lepljivi".

"Ovo je veoma slaba privlačna sila, tako da morate da sprovedete eksperiment veoma pažljivo da biste mogli da je izmerite", navode naučnici.

Tim naučnika je tokom eksperimetna "zarobio" oblak od oko 5.000 atoma ispod zlatnog čipa, u jednoj ravni, koristeći magnetno polje.

Da bi otkrili suptilnu privlačnost za koju se smatra da se javlja između atoma u elektromagnetizmu, istraživaci su morali da urade neke pažljive proračune.

Pri visokim gustinama, grupa naučnika je otkrila da do 18 procenata atoma nedostaje na opservacijskim slikama koje su snimali.

Veruje se da su ova odsustva izazvana sudarima uz pomoć svetlosti koji su izbacili atome rubidijuma iz njihovog oblaka.

Video: Šta sve istražuju srpski naučnici: Intervju sa direktorkom Fonda za nauku

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok