Već je dogovoren i drugi turistički let Maskovim Starshipom oko Meseca

Novi putnik je već poznati svemirski turista - Denis Tito

  • 3

SpaceX je tek nedavno završio nekoliko probnih lansiranja i sletanja svog Starship-a. U punoj veličini, sa "Super Heavy" potisnikom, još nisu ni pokušali da ga lansiraju u orbitu, ali je ambiciozna kompanija već prodala dva turistička leta.

Prvi let zakupio je japanski milijarder Jusaku Maezava, koji je obećao da će povesti grupu umetnika i kreativaca na prvo putovanje oko Meseca i nazad, kako bi što bolje obeležili ovaj istorijski događaj.

Drugi svemirski turistički let Starship, objavio je SpaceX, iznajmio je već poznati svemirski turista Denis Tito. Ako vam ime zvuči poznato – Tito je bio prvi svemirski turista u istoriji koji je odleteo na Međunarodnu svemirsku stanicu još 2001. godine.

Ovog puta će na put oko Meseca povesti i svoju suprugu Akiko, za koju SpaceX kaže da će biti jedna od prvih žena na takvom putovanju.

Objavljen je i okvirni plan leta.

Ceo put bi trebalo da traje oko nedelju dana, što će biti dovoljno vremena da Starship odleti do Meseca, približi mu se na oko 200 kilometara, napravi jedan pun krug oko prirodnog satelita, a zatim se vrati na Zemlju.

Plan je da bračni par Tito krene na ovo romantično putovanje negde posle Maezavine misije. Za sada nije sasvim jasno kada bi to moglo da se desi. Ranije najave su govorile da bi prva turistička misija mogla biti lansirana 2024. godine.

Napomenimo i da Denis Tito trenutno ima 82 godine, a na ovo lansiranje mogao bi da ode sa 85 ili više godina. Ovo verovatno neće oboriti rekord Vilijama Šatnera, koji je sa 90 godina otišao na suborbitalni svemirski let, ali će postati najstariji astronaut koji je napustio Zemljinu orbitu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nes

    13. oktobar 2022 | 11:38

    Samo da se ne zapali prilikom poletanja. To je najkritičnija faza a tu su Amerikanci kritični.

  • Radnaskela

    27. oktobar 2022 | 23:37

    Ovo treba zabraniti. Svako lansiranje raketa sa klasičnim pogonom uništi oko 500km2 ozona, a ovamo im puna usta priče o zaštiti planete i klime.

  • Boža zemunac

    13. oktobar 2022 | 22:27

    Nije mi jasno. Bili na mesecu i više ne sleću na mesec. Ha ha ha ha ha ha ha

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA