Invalidi u Nemačkoj će uskoro moći da dobijaju egzoskelete

Sistem je personalizovan za svakog pojedinca, omogućavajući precizno pristajanje i optimalnu sigurnost, kao i funkciju

  • 0

ReWalk Robotics, tehnologija koja omogućava pacijentima sa povredama kičmene moždine da se kreću, prihvaćen je na nivou državnog suda u Nemačkoj, kao podobna direktna naknada za invaliditet.

Odluka daje kvalifikovanim, osiguranim pacijentima sa povredama kičmene moždine pravni osnov da koriste egzoskelet kao ortopedsko pomagalo za direktnu nadoknadu invaliditeta u Nemačkoj.

"Očekujemo da će današnji događaji imati ogroman značaj za paraplegičare u Nemačkoj. Presedan koji je postavio državni sud je primenjiv i pravno obavezujući i pomoći će da se osigura da osobe koje ispunjavaju uslove sa povredama kičmene moždine imaju pravni osnov za nabavku ove tehnologije", rekao je profesor Tomas Ratajčak, pravni zastupnik tužioca u ovom slučaju.

Prema presudi, medicinski kvalifikovanim pojedincima mogu se obezbediti napredna tehnička pomagala, poput sistema ReWalk Robotics, bez obzira na prethodno isporučena medicinska pomagala.

"Nakon sedam godina čekanja, uzbuđen sam što će mi BARMER obezbediti ReWalk", rekao je tužilac Lars Vinken i dodao:

"Činjenica da mogu ponovo da ustanem i da hodam, otvara nove horizonte za mene".

Kako navodi portal RobotReport ReWalk Robotics je egzoskelet dizajniran za svakodnevnu upotrebu. Sistem na baterije ima motore u zglobovima kuka i kolena koji pomažu u kontroli pokreta koristeći suptilne promene u težištu korisnika. Korisnici jednostavno nagnu gornji deo tela napred i sistem pokreće prvi korak.

Sistem je personalizovan za svakog pojedinca, omogućavajući precizno pristajanje i optimalnu sigurnost, kao i funkciju.

"Uspešno okončanje ovog pravnog spora kojim se egzoskelet identifikuje kao direktna nadoknada za invaliditet menja pejzaž paralizovane zajednice koja ispunjava uslove. Očekujemo da će ovo prihvatanje prethodne presude omogućiti medicinski kvalifikovanim članovima zajednice da pristupe tehnologiji egzoskeleta na efikasniji način", rekao je Lari Jasinski, izvršni direktor ReWalks-a.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA