≫ 

San Francisko ipak neće dozvoliti policiji da koriste smrtonosne robote, promenili su mišljenje

Gradski nadzorni odbor glasao je za zabranu upotrebe smrtonosnih robota - za sada

  • 0
Pas robot angažiran da pomogne u čuvanju drevnih rimskih ruševina Pompeja Foto: Pompeii / Ferrari / Profimedia

Kao što je naš portal pisao, krajem novembra, Nadzorni odbor San Franciska odobrio je predlog koji bi omogućio gradskoj policiji da koristi robote na daljinsko upravljanje kao smrtonosnu opciju kada se suoči sa nasilnim ili naoružanim osumnjičenima.

Nadzornici su tada glasali sa 8 prema 3 u korist ovog predloga uprkos protivljenju grupa za građanska prava, ali izgleda da su sada promenili mišljenje.

Tokom drugog od dva potrebna glasanja pre nego što se predlog može poslati u kancelariju gradonačelnika na konačno odobrenje, odbor je glasao 8 prema 3 za izričitu zabranu upotrebe smrtonosne sile od strane policijskih robota.

Kako primećuje San Francisco Chronicle, ovo je prilično neobično, pošto je drugo glasanje odbora obično samo formalnosti koje odražava rezultate prvog, prenosi Engadget.

Policijska uprava San Franciska saopštila je da nema unapred naoružane robote i da ne planira da stavi oružje na robote. Ali tamošnja policija umalo nije dobila mogućnost da koristi robote opremljene eksplozivom koji bi trebalo da "onesposobe ili dezorijentišu nasilnog, naoružanog ili opasnog osumnjičenog" u situacijama kada su životi u pitanju.

Upotreba definisana u novom nacrtu politike uključuje "obuku i simulacije, hapšenja, kritične incidente, hitne okolnosti, izvršenje naloga ili tokom procene sumnjivih uređaja", i, u ekstremnim okolnostima, mogu se koristiti za ubijanje.

Dok su nadzornici glasali za zabranu upotrebe smrtonosne sile od strane policijskih robota - za sada, u svakom slučaju - oni su takođe poslali prvobitni nacrt na reviziju. Komisija za pravila bi sada mogla dodatno da ga izmeni kako bi imao stroža pravila za upotrebu ovakvih robota, ili bi mogli u potpunosti da "ubiju" predlog.

Ostaje da vidimo.

Video: Robo pas uterao strah u kosti pravom kuci: Okršaj prirode i čuda tehnike u redakciji Telegrafa

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA