Sada i zvanično: Nakon četiri godine na Marsu misija NASA-inog robotskog geologa je završena

Agencija je rekla da će nastaviti da sluša signal, iako se smatra da je dalja komunikacija malo verovatna.

  • 0
NASA InSight Foto: NASA/JPL-Caltech

Nakon više od četiri godine na Marsu, NASA-ina misija InSight je završena nakon što je lender ostao bez struje, objavila je juče američka svemirska agencija.

NASA je objavila da kontrolori misije nisu bili u mogućnosti da stupe u kontakt sa lenderom "što ih je dovelo do zaključka da su baterije na solarni pogon svemirske letelice istrošene".

Agencija je rekla da će nastaviti da sluša signal, iako se smatra da je dalja komunikacija malo verovatna.

NASA-in robotski geolog je uspeo da pošalje poslednju fotografiju nedavno, o čemu smo pisali.

Poruka objavljena na NASA InSight Twitter nalogu u ponedeljak je glasila: "Moja baterija je prilično prazna, tako da je ovo možda poslednja slika koju ću poslati. Ipak, ne brinite za mene: moje vreme ovde je bilo i produktivno i spokojno. Ako budem mogao da nastavim da razgovaram sa svojim timom, hoću - ali uskoro ću se odjaviti. Hvala što ste ostali sa mnom."

Robotski geolog, naoružan čekićem i monitorom zemljotresa, prvi put je sleteo na neplodno prostranstvo Elysium Planitia u novembru 2018. godine.

Od tada je radio geološka iskopavanja, praveći prva merenja potresa koristeći visokotehnološki seizmometar postavljen direktno na površinu Marsa.

Od svog sletanja na Mars, InSight je izmerio preko 1.300 seizmičkih događaja, a više od 50 njih imalo je dovoljno jasnih signala da tim može da izvede informacije o njihovoj lokaciji na Marsu, prema objavljenim rezultatima misije.

U novembru je svemirska agencija upozorila da se vreme ovog robota možda bliži kraju jer prašina nastavlja da se zgušnjava i guši napajanje lendera.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA