• 13
 ≫ 

HAARP aktiviran 27. decembra, ispaljeni snažni pulsevi radio talasa: Poznati svi detalji aktiviranja sistema

 ≫ 

"Analiziraćemo podatke nekoliko sledećih nedelja, i očekujemo da objavimo rezultate narednih meseci. Ovo je prvi put da se posmatranje asteroida obavlja na tako niskim frekvencijama", rekao je Mark Hejns, glavni istraživač na projektu i inženjer u NASA

 • 13
Haarp HAARP

Foto: Wikimedia/Michael Kleiman, US Air Force

Naučnici koriste bivšu istraživačku stanicu američke vojske poznatu po tome što je bila predmet teorija zavera o kontroli klime, kako bi naučili nešto više o unutrašnjosti asteroida koji prolaze u blizini Zemlje, piše Space.com.

Program aktivnog auroralnog istraživanja visoke frekvencije (HAARP) je skup od 180 antena lociranih u Gakoni, na Aljasci, koje mogu da šalju moćne visokofrekventne radio talase u atmosferu i iza atmosfere.

Izgradili su ga američka avijacija i mornarica 90-tih godina, a ubrzo je postao predmet raznih teorija zavera, u kojima se tvrdilo da se HAARP koristi da se kontroliše vreme, ili da se izazivaju prirodne nesreće kao što su zemljotresi.

A u stvarnom životu, koji se odvija mimo teorija zavera, naučnici su koristili HAARP za istraživanje jonosfere, gornjeg dela Zemljine atmofere, koja ima interakciju sa plazmom koja dolazi sa Sunca.

Tokom 2015. godine ova stanica je prebačena iz vlasništva američke vojske u vlasništvo Univerziteta Aljaska u Ferbansku, koji je nedavno najavio niz eksperimenata koji se bave prostorom izvan atmosfere.

U jednom od ovih eksperimenata, koji je izvršen krajem decembra, ispaljeni su snažni pulsevi dugih radio talasa na asteroid koji je prolazio pored Zemlje, na udaljenosti duplo većoj od udaljenosti Meseca. 

Eksperiment je za cilj imao saznavanje strukture unutrašnjosti asteroida, što bi jednog dana moglo da pomogne u smišljanju efikasne misije odbrane Zemlje u slučaju da se neka od ovih velikih svemirskih stena uputi tačno ka našoj planeti.

"Analiziraćemo podatke nekoliko sledećih nedelja, i očekujemo da objavimo rezultate narednih meseci. Ovo je prvi put da se posmatranje asteroida obavlja na tako niskim frekvencijama", rekao je Mark Hejns, glavni istraživač na projektu i inženjer u NASA.

Asteroid, poznat pod nazivom 2010 XC15, je oko 150 metara dugačak, i potencijalno je opasan, što znači da se često približava Zemlji i da bi jednog dana mogao i da udari u našu planetu.

Skupljajući podatke o distribuciji materija u unutrašnjosti asteroida, naučnici bi mogli da pomognu pri stvaranju efikasnije misije skretanja asteroida, ako ona bude potrebna. NASA je testirala takav pristup u septembru prošle godine, kad je njen Dupli test redirekcije asteroida (DART) uspešno promenio orbitu Dimorfosa satelita asteroida Didimosa.

DART se zakucao u Dimorfos dok ljudi koji su ga kontrolisali sa Zemlje nisu znali gotovo ništa o ovom nebeskom telu. Da je naša planeta zaista bila u opasnosti, njeni branioci bi želeli da znaju više o asteroidu, pre nego što lansiraju bilo šta ka njemu.

Tokom eksperimanta, održanog 27. decembra, HAARP je 12 sati neprekidao ispaljivao radio talase ka 2010 XC15. Naučne radio antene, kao i radio antene amatera širom sveta, čekale su povratne signale, kako bi uspeli da razumeju sredinu kroz koju su signali putovali, kao i osobine asteroida.

"Dosad smo dobili više od 300 potvrda prijema signala od radio amatera i radio-astronomskih zajednica sa šest kontinenata, svi oni su potvrdili transmisiju HAARP-a", rekla je Džesika Metjuz, programska menadžerka HAARP-a.

Najčešći metodi istraživanja asteroida su posmatranje kroz optičke ili radio teleskope koji emituju zračenje sa mnogo kraćim radio-talasima.

Nijedna od ovih tehnika, međutim, ne može da "zaviri" unutar asteroida, tvrde naučnici.

Optički teleskopi samo primaju vizuelne informacije od svetla koje prirodno reflektuju asteroidi, dok se radio talasi sa kraćim talasnim dužinama odbijaju od površine asteroida, i otkrivaju informacije samo o obliku ovih nebeskih tela.

(Telegraf.rs/Space.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Ana

  4. januar 2023 | 14:36

  Ko god se sa Harpom služi i igra od toga i neka nastrada i svi njegovi

  47
  3

  Podelite komentar

 • Bonaparta

  4. januar 2023 | 14:46

  Успели су, моје честитке. Заледили су пола Америке. Ко другом јаму копа у њој и заврши. Очигледан пример.

  45
  1

  Podelite komentar

 • Besna glista

  4. januar 2023 | 15:49

  Svakoga ko priča o HAARP-u proglašavaju teoretičarom zavere, a u isto vreme ti isti se čude na sve češće neobjašnjive pojave i u prirodi i sa ljudskom psihom. Pa ko je onda tu lud?

  32
  2

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok