Robot je trebalo da brani optuženog na sudu, a onda su usledile pretnje zatvorom

Prva pravna odbrana zasnovana na veštačkoj inteligenciji trebalo je da se desi u Kaliforniji 22. februara, ali to više nije slučaj

  • 0
Robot advokat veštačka inteligencija Foto: Shutterstock.com

Britanac koji je planirao da koristi "robo-advokata" da pomogne optuženom da se izbori sa saobraćajnom kaznom, odustao je tih napora nakon što je dobio pretnje mogućim krivičnim gonjenjem i zatvorom.

Džošua Brauder, izvršni direktor njujorškog startapa DoNotPay, stvorio je način da ljudi koji osporavaju saobraćajne kazne koriste argumente na sudu koje generiše veštačka inteligencija.

Evo kako je to trebalo da funkcioniše: Osoba koja osporava kaznu za prekoračenje brzine nosila bi pametne naočare koje istovremeno snimaju sudske postupke i diktiraju odgovore u uho optuženog sa malog zvučnika. Sistem se oslanjao na nekoliko vodećih AI generatora teksta, uključujući ChatGPT i DaVinci.

Prva pravna odbrana zasnovana na veštačkoj inteligenciji trebalo je da se desi u Kaliforniji 22. februara, ali to više nije slučaj.

Kako se pročulo, nelagodno zujanje počelo je da se kovitla među raznim državnim advokatskim zvaničnicima, kaže Brauder. Kaže da su ljuta pisma počela da stižu.

"Više državnih advokatskih komora su nam pretile", rekao je Brauder. "Neki su čak rekli da će biti moguća i zatvorska kazna."

Konkretno, Brauder je rekao da je jedan zvaničnik advokatske komore naglasio da je neovlašćeno bavljenje advokaturom prekršaj u nekim državama za koji se kažnjava i do šest meseci okružnog zatvora.

Čak i da se to ne dogodi, pretnje krivičnom prijavom bile bi dovoljne da se od  toga odustane", rekao je on. "Pisma su postala toliko učestala da su postala distrakcija i shvatili smo da treba da nastavimo dalje", dodaje.

Brauder je odbio da kaže koje su državne advokatske komore poslale pisma i koji zvaničnik je pretio mogućim krivičnim gonjenjem, rekavši da je njegov startap, DoNotPay, pod istragom više državnih advokatskih komora, uključujući i kalifornijsku.

Čak i da upotreba veštačke inteligencije na sudu nije bila osporena, neki stručnjaci su postavili pitanje koliko bi DoNotPay-ovi AI alati bili efikasni za ljude kojima su potrebne pravne usluge, pri čemu su neki imali pomešane do loše rezultate pokušavajući da iskoriste osnovne funkcije ovih alata.

Umesto da pokuša da pomogne onima koji su optuženi za saobraćajne prekršaje da koriste veštačku inteligenciju u sudnici, Brauder je rekao da će DoNotPay okrenuti svoj fokus ka ljudima koji se bore sa skupim medicinskim računima, neželjenim pretplatama i problemima sa kreditnim agencijama.

Brauder se takođe i dalje nada da ovo nije kraj puta za veštačku inteligenciju u sudnici.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA