Vreme čitanja: oko 1 min.

Pet godina nakon lansiranja Tesle u svemir: Gde je danas Starman?

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prošlo je pet godina otkako je SpaceX izvršio prvo lansiranje svoje Falcon Heavy rakete i ušao u istoriju i popularnu kulturu, koristeći Maskov Tesla Roadster i lutku nazvanu Starman kao testni teret

  • 0

Verovali ili ne, prošlo je pet godina otkako je Ilon Mask izveo svoj možda medijski najpoznatiji potez i poslao automobil u svemir, na svojoj raketi.

Bilo je to uveče 6. februara 2017. godine, kada je SpaceX-ova raketa Falcon Heavy, do tada najmoćnija i najveća njihova raketa, prvi put lansirana u svemir. Scene tog lansiranja, paralelnog vraćanja bočnih potisnika na zemlju, a potom i lansiranja u orbitu Tesla Roadstera, sa Starman lutkom za volanom, odmah su ušle u istoriju.

Starman je "odvezao" svoj Roadster i dalje od Zemljine orbite, čak nešto dalje od putanje Marsa, a i danas se na vebu može naći stranica koja na osnovu početnih podataka i orbitalne mehanike procenjuje tačan položaj Roudstera u Sunčevom sistemu, piše Bug.

Ako je verovati ovim podacima i ako se automobil u međuvremenu nije sudario sa asteroidom i promenio putanju – ovih dana je udaljen oko 327 miliona kilometara od Zemlje, i relativno joj se približava, pri brzini od 10.280 km/h.

Od svog lansiranja, u proteklih pet godina, ovaj automobil je napravio skoro 3,3 pune orbite oko Sunca, što je otprilike ista udaljenost kao da je prešao svaki put na Zemlji - 63 puta.

Sledeći "bliski susret" Roadstera sa Zemljom mogao bi da bude 2091. godine, kada proračuni pokazuju da će pored nje proći na udaljenosti od "samo" nekoliko stotina hiljada kilometara – ako do tada ostane nešto od tog automobila u surovim uslovima svemira.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA