Vreme čitanja: oko 2 min.

Naučnici su otkrili nešto misteriozno na Saturnovim prstenovima

Vreme čitanja: oko 2 min.

Uzrok je nepoznat, ali nove slike nude dobru priliku za proučavanje ovog fenomena

  • 1
Saturn Foto: hubblesite.org/NASA

Saturnovi prstenovi su jedan od najveličanstvenijih spektakla u našem Sunčevom sistemu.

Ali svakih 15-ak godina nešto im se čudno dešava - fenomen koji zbunjuje naučnike još od njegovog otkrića pre četiri decenije.

Nove slike svemirskog teleskopa Habl sada su ponovo otkrile misteriozne mrlje u Saturnovim prstenovima, signalizirajući da je "sezona krakova" planete u punom jeku.

Ove tamne i svetle mrlje podsećaju na žbice na biciklu.

Šta tačno uzrokuje ove žbice ili mrlje je nepoznato, ali stručnjaci se nadaju da će najnovija zapažanja sa Habla pružiti prilike za detaljnije proučavanje ovog fenomena.

Mrlje se pojavljuju samo u godinama koje prethode ravnodnevnici, ali i nakon nje - u suštini u proleće i jesen u godini Saturna.

Jesenja ravnodnevica za Saturnovu severnu hemisferu stići će 6. maja 2025. godine, ali mrlje imaju tendenciju da se pojavljuju četiri godine pre ovoga, zbog čega Habl već može da ih vidi.

NASA želi da zna zašto se pojavljuju samo sezonski i šta uzrokuje da nestaju i ponovo se pojavljuju u određenim periodima u Saturnovoj godini.

Kako je svet mnogo udaljeniji od sunca od nas, tako je i njegova godina duža. Saturnu je potrebno 29 godina da napravi krug oko naše zvezde, dok svako godišnje doba traje oko sedam godina.

Mrlje su prvi put primetile dve NASA-ine sonde Voyager, koje su letele pored Saturna 1980. i 1981. godine.

Ali dalja analiza je naknadno otkrila još više neobičnosti - prvo da nisu uvek tu, ali i da obično izgledaju tamne odozgo i svetle odozdo.

One su verovatno povezane sa Saturnovim magnetnim poljem, što je izazvalo brojne teorije o tom procesu.

Jedna je da naelektrisane čestice prašine, suspendovane iznad i ispod prstenova, stupaju u interakciju sa magnetnim poljem planete, uzrokujući da se odvoje od ledenih komada u prstenovima i odvojeno levitiraju.

Takođe može biti da solarni vetar stupa u interakciju sa Saturnovim magnetnim poljem kako bi stvorio električno nabijeno okruženje koje uzrokuje da se čestice prašine elektrostatički lepe zajedno, formirajući tako gušće mrlje u prstenovima.

Ali nije jasno da li je bilo koja od ovih teorija tačna ili zašto je fenomen sezonski, pa se naučnici nadaju da će podaci Habla u narednih nekoliko godina pomoći da se otkrije misterija.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dusko

    15. februar 2023 | 11:47

    U sta se troše pare.Koga briga za Saturnovim prstenovima pored ovoliko problema ovdje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA