≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

ESA želi da Mesec ima svoju vremensku zonu, ali kako vreme zapravo funkcioniše na Mesecu?

Vreme čitanja: oko 1 min.

Međunarodni tim koji proučava lunarno vreme raspravlja o tome da li jedna organizacija treba da odredi i održava vreme na Mesecu

  • 3
Mesec planeta pogled na Zemlju svemir Foto: Shutterstock.com

Evropska svemirska agencija (ESA) želi da Mesecu dodeli sopstvenu vremensku zonu, s obzirom na to da je na horizontu više lunarnih misija u bliskoj budućnosti.

Kako se više svemirskih letelica lansira izvan Zemljine orbite, postoji sve veća potreba za standardizacijom vremena na njihovim svemirskim odredištima, prenosi Zimo.

Ali na mestu gde između dva izlaska sunca prođe čak 29,5 zemaljskih dana i gde satovi rade brže nego na Zemlji, ovo bi moglo predstavljati izazov.

ESA je ove nedelje izvestila da svemirske agencije širom sveta razmatraju kako najbolje da prate protok vremena na Mesecu.

Ideja za ovo je nastala tokom sastanka u Holandiji krajem 2022. godine, a učesnici tog sastanka su se složili da postoji hitna potreba da se uspostavi zajedničko lunarno referentno vreme, kaže Pjetro Đordano, inženjer navigacionog sistema u ESA.

Misije na Mesec se trenutno odvijaju prema vremenu zemlje koja upravlja svakom pojedinačnom letelicom. Evropski svemirski zvaničnici rekli su da bi međunarodno prihvaćen lunarni sat olakšao praćenje vremena lunarnih misija.

To ima smisla, posebno jer sve više zemalja, pa čak i privatnih kompanija gleda na Mesec, a NASA se priprema da tamo ponovo pošalje astronaute.

Satovi na Mesecu rade brže od onih na Zemlji, dobijajući oko dodatnih 56 mikrosekundi svakog dana, prema podacima ESA. Dalje komplikovanje stvari je činjenica da se otkucaji dešavaju drugačije na površini Meseca nego u njegovoj orbiti.

Video: Divan prizor: Ruski kosmonaut usnimio polarnu svetlost, ali i čudnu pojavu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA