Vreme čitanja: oko 1 min.

NASA-in Mars rover je primetio "šarene oblake" na Crvenoj planeti

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pored toga što je vizuelno zapanjujuća, slika se takođe daje naučnicima uvid u vremenske obrasce na Zemljinom susedu

  • 1
Oblaci na Marsu Foto: NASA/JPL-Caltech/MSSS/SSI

Uprkos tome što je star više od jedne decenije, NASA-in rover Curiosity i dalje pruža zapanjujuće slike i uvide sa površine Crvene planete. Tako je rover nedavno snimio neke od najjasnijih slika sunčevih zraka na Marsu do sada.

Slike su snimljene dok je sunce zalazilo iznad Marsa 2. februara i prikazuje sunčeve zrake – poznate kao krepuskularne zrake – kako na dramatičan način "pucaju" kroz oblake. Pored toga što je vizuelno zapanjujuća, slika se takođe daje naučnicima uvid u vremenske obrasce na Zemljinom susedu.

Oblaci na slici su na većoj nadmorskoj visini od većine marsovskih oblaka. Prema svemirskoj agenciji, to znači da su verovatno sačinjeni od suvog leda (da, iste stvari koje stavljaju u vaše koktele da bi ih zadimili) zbog toga koliko je hladna atmosfera planete.

Oblaci su relativno retki u tankoj i suvoj atmosferi Marsa. Obično se formiraju u najhladnije doba godine dok je planeta najudaljenija od sunca - zbog čega su uglavnom napravljeni od ledenih kristala.

Curiosity je takođe 27. januara snimio "skup šarenih oblaka" u obliku pera, navodi se u postu na blogu NASA-e. Malo boja je stvoreno nakon što su oblaci bili obasjani sunčevom svetlošću u fenomenu poznatom kao iridescencija.

Ovo daje istraživačima još bolji uvid u čestice koje čine stvarne oblake.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • yoda

    9. april 2023 | 17:19

    Cudno da nisu primetili ono sto je ocigledno - artefakte drevne civilizacije. Ima FB grupa sa tim fotkama i covek mora da bude ispranog mozga da bi poverovao da su to prirodne formacije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA