• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Evropa odložila misiju u Svemir prema Jupiterovim mesecima: Loši vremenski uslovi nisu dozvolili lansiranje

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Očekuje se da će misija Jupiter Icy Moons Explorer, ili Juice, biti lansirana uskoro na raketi Ariane 5 iz evropske svemirske luke u Kuruu, Francuska Gvajana. Pratite sa nama lansiranje uživo

  • 1
Juice misija na Jupiter

Foto: ESA

Evropska svemirska agencija trebalo je da pošalje svemirski brod da istraži Jupiter i tri njegova najveća i najintrigantnija meseca.

Očekivalo se da će misija Jupiter Icy Moons Explorer, ili Juice, biti lansirana uskoro na raketi Ariane 5 iz evropske svemirske luke u Kuruu, Francuska Gvajana, međutim, zbog loših vremenskih uslova, to ipak neće biti moguće danas.

Poslednje provere vremena su pokazale da postoji opasnost od razvedravanja.

Sutra će biti učinjen još jedan pokušaj.

Kada bude lansirana, tokom 17 dana, Juice će postaviti svoje solarne panele, antene i druge instrumente, nakon čega će uslediti tri meseca testiranja i pripreme instrumenata.

Letelici će biti potrebno osam godina da stigne do Jupitera, najveće planete našeg Sunčevog sistema. Tokom svog dugog krstarenja, svemirska letelica će koristiti neke "gravitacione praćke" dok leti pored Zemlje, našeg Meseca i Venere kako bi zapravo stigla do Jupitera.

Kada Juice stigne na Jupiter u julu 2031. godine, svemirska letelica će provesti oko tri i po godine u orbiti oko gasnog giganta i u obilasku tri njegova meseca: Ganimede, Kalista i Evrope. Pred kraj misije, Juice će se fokusirati isključivo na orbitu Ganimede, što će ga učiniti prvom svemirskom letelicom koja je ikada orbitirala oko meseca u spoljašnjem Sunčevom sistemu.

Ganimeda, Kalisto i Evropa su sateliti prekriveni ledom koji mogu da sadrže podzemne okeane koji su potencijalno puni života.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA