Vreme čitanja: oko 1 min.

Tesla Bot prikazan u novoj verziji: Sada je sposobniji od prvog prototipa

Vreme čitanja: oko 1 min.

Teslin humanoidni robot, dizajniran da bude pomoćnik ljudima kod kuće ili u fabrikama, dobio je novu razvojnu verziju, poboljšane softverske i hardverske mogućnosti

  • 0

Humanoidni robot Tesla Bot, koji je trenutno poznat po nadimku Optimus, predstavljen je prošle godine kao rani prototip, a ove nedelje je objavljeno nekoliko detalja o razvoju i trenutnom statusu projekta. Kompanija Tesla je objavila video u kojem vidimo koliko je robot napredovao, kao i neke ključne funkcije na kojima se trenutno radi.

Za razliku od ne tako impresivnog prvog prototipa, koji je mogao samo da hoda, i to prilično nestabilno, poboljšani Tesla Bot sada može da obavlja neke jednostavne zadatke. Na primer, u stanju je da nauči jednostavne pokrete od ljudi i da ih ponavlja, da zapamti svoje okruženje i da mu se prilagodi, a vremenom bi trebalo da bude u stanju da obavlja sve složenije zadatke.

Dakle, jasno je da Tesla i dalje teži da ovaj robot postane "saradnik" ljudima u fabrikama ili pomoćnik u domu ili raznim institucijama, gde god je takva pomoć potrebna.

Na objavljenom video snimku vidi se kako Tesla Bot obavlja upravo takve "ljudske" zadatke i kopira pokrete, a istaknuta je i mogućnost aktivnog kontrolisanja obrtnog momenta njegovih motora, odnosno "zglobova". Ovo je poboljšalo kvalitet interakcije robota sa okolinom, pa – ako je verovati snimku – može prepoznati kada da upotrebi više, a kada da upotrebi manje sile da pomeri svoje udove.

Dok Optimus ne postane pomoćnik u našim svakodnevnim kućnim poslovima ili bude u stanju da zameni radnike u fabričkim pogonima, verovatno će proći godine i godine. Ali napredak koji su sada pokazali u Tesli pokazuje da su oni ozbiljni u vezi sa izvođenjem svog humanoidnog robota na tržište, umesto da on ostane samo još jedan u nizu Maskovih projekata koji privlače pažnju, prenosi Bug.hr.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA