≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Uspon Terminatora? Naučnici razvili sintetičku kožu koja se samoisceljuje

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tim sa Stanforda je poredio svoju sintetičku kožu sa futurističkom kožom robota-ubica iz filmskog serijala Terminator

  • 0
Terminator veštačka inteligencija Foto: Sarunyu L / Shutterstock.com

Sa Univerziteta Stanford dolazi nam značajan izum - samoisceljiva sintetička koža koja bi mogla da promeni način na koji razmišljamo o robotici. Koža, izrađena od silikona i polipropilen glikola, pokazuje istezanje slično ljudskoj koži, a sposobna je da se sama ispravi pomoću magnetskih svojstava.

Kada se zagreju, oba polimera postaju meka i tečna, a kada se ohlade ponovo postaju čvrsta. Proces u kojem ova koža leči samu sebe traje otprilike 24 sata, nakon što se koža zagreje na oko 70 stepeni Celzijusa.

Naučnici sa Stanforda veruju da bi njihov izum mogao da pomogne u stvaranju "mekih" robota koji mogu da detektuju svoje deformacije. Takođe, prema Daily Mail-u, ova inovacija bi mogla da bude revolucionarna u ratovanju. U slučaju da roboti-ubice imaju ovakvu kožu na bojnom polju, oni bi tehnički mogli ponovo da se sastave, čak i ako budu razneseni na komade. Da li vas to podseća na nešto?

Trebalo bi, jer je tim sa Stanforda poredio svoju sintetičku kožu sa futurističkom kožom robota-ubica iz filmskog serijala TerminatorČini se da im je to bila inspiracija.

Sposobnost sintetičke kože da se sama oblikuje tokom procesa lečenja je veliki korak ka oponašanju složenosti prave ljudske kože. Naučnici su primenili tehniku nanošenja slojeva sličnu onoj u ljudskoj koži kako bi stvorili ovaj inovativni materijal. Svaki sloj je dizajniran da detektuje termičke, mehaničke ili električne promene. Ova studija je objavljena u časopisu Science.

Struktura kože, sastavljena od dugih molekularnih lanaca koji su povezani dinamičkim vodoničnim vezama, omogućava istezanje bez pucanja, slično lateksu. Izbor silikona i polipropilen glikola (PPG) je napravljen zbog njihovih mehaničkih svojstava, karakteristika sličnih gumi i biokompatibilnosti. Dodavanje magnetnih materijala omogućava koži da se sama sastavi iz različitih delova.

Budući planovi uključuju stvaranje tanjih slojeva kože i dodavanje različitih funkcija.

Očekuje se da ova tehnologija nađe primenu i van robotike, kao što su neinvazivni medicinski tretmani. Zamislite robote koji se mogu progutati u delovima i koji će se zatim sami sastaviti unutar tela.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA