Vreme čitanja: oko 2 min.

Od rehabilitacije pacijenata do fabrika: Kina planira masovnu proizvodnju humanoidnih robota do 2025. godine

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kina očekuje da će humanoidni roboti do 2027. postati značajan novi pokretač ekonomskog rasta u zemlji

  • 0
Humanoidni roboti, robot, roboti Foto: Shutterstock.com

U svetu gde tehnološki napredak neprestano pomera granice mogućeg, Kina je ponovo u centru pažnje sa svojom najnovijom najavom: planiraju da započnu masovnu proizvodnju humanoidnih robota već 2025. godine.

Prema smernicama koje je objavilo tamošnje Ministarstvo industrije i informacionih tehnologija (MIIT), humanoidni roboti se vide kao tehnologija koja bi mogla biti jednako revolucionarna kao i računari ili pametni telefoni, sa potencijalom da transformišu kako proizvodimo dobra, tako i način na koji živimo​.

Plan je da se do 2025. uspostavi inovacioni sistem humanoidnih robota, naprave proboji u ključnim tehnologijama i obezbedi sigurna i efikasna isporuka osnovnih komponenti. Kina očekuje da će humanoidni roboti do 2027. postati značajan novi pokretač ekonomskog rasta u zemlji.

Vodeći se razvojem humanoida u ostalom svetu, Kina želi ne samo da poveća upotrebu robota unutar zemlje, već i da postane svetski lider u oblasti humanoidnih robota. To uključuje poboljšanje industrijskih standarda, mogućnosti testiranja proizvoda, kao i izgradnju laboratorija, industrijskih organizacija i otvorenih zajednica.

Kineski humanoidni roboti bi mogli naći primenu u industrijama kao što su zdravstvo, kućne usluge, poljoprivreda i logistika, a poseban fokus je na robotima koji bi radili u teškim i opasnim uslovima, kao i unutar proizvodnog sektora​.

Jedan poseban primer u razvoju humanoidnih robota je robot GR-1, koji razvija kineska kompanija Fourier Intelligence. Planiraju da proizvedu 100 ovih humanoidnih robota opšte namene do kraja 2023. godine, sa izvanrednim obećanjem da će moći da nose gotovo svoju sopstvenu težinu.

Fourier se uglavnom specijalizuje za tehnologije rehabilitacije i GR-1 je zamišljen sa jedinstvenim fokusom na brigu i fizičku terapiju. Robot je visok 165 cm, težak 55 kg, i može se kretati brzinom do 5 km/h.

Fourier tvrdi da će GR-1 moći da podnese terete do 50 kg, što je skoro njegova sopstvena težina. Predviđeno je da roboti obavljaju zadatke poput prenošenja nepokretnih pacijenata između kreveta i kolica. Ideja je da GR-1 može biti negovatelj, asistent u terapiji, ili pratilac kod kuće za starije osobe koje žive same, sposoban za samostalno balansiranje, hodanje i izvođenje različitih zadataka​.

Litijum-polimer baterije igraju ključnu ulogu u razvoju humanoidnih robota poput GR-1, pružajući neophodnu snagu i autonomiju za njihovo funkcionisanje. Zahvaljujući visokoj gustini energije, litijum-polimer baterije omogućavaju robotima da ostanu aktivni i efikasni duže vreme, što je presudno za primene u zdravstvenoj brizi i terapiji gde je kontinuirani rad bez prekida od suštinskog značaja. Takođe, njihova prilagodljivost u pogledu veličine i oblika omogućava integraciju u složene dizajne humanoidnih robota, doprinoseći njihovoj praktičnosti i ergonomiji.

Ovi planovi i inovacije jasno ukazuju na to da se Kina usredsređuje na unapređenje ne samo svoje industrijske snage već i na poboljšanje kvaliteta života kroz integraciju robotike u svakodnevne aktivnosti. Očekuje se da će ovi roboti imati značajan uticaj na globalnu ekonomiju i tržište rada, kao i na socijalne aspekte društva, naročito u zemljama koje se suočavaju sa starenjem populacije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA