≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

OpenAI u centru neobične šale: U kancelarije stiglo hiljade spajalica kao upozorenje na AI apokalipsu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovaj gest je bio suptilna aluzija na potencijalnu opasnost koju AI može predstavljati za čovečanstvo, pozivajući se na poznati filozofski scenario "spajalice" Nika Bostroma

  • 0
Spajalice Foto: Shutterstock.com

OpenAI, poznata kompanija u svetu veštačke inteligencije, je prošle godine bila meta neobične šale od strane svojih konkurenata iz Anthropic-a. Prema izveštaju The Wall Street Journal-a, Anthropic je poslao hiljade spajalica u obliku spiralnog logotipa OpenAI-ja u njihove kancelarije u San Franciscu. Ovaj gest je bio suptilna aluzija na potencijalnu opasnost koju AI može predstavljati za čovečanstvo, pozivajući se na poznati filozofski scenario "spajalice" Nika Bostroma.

Ovaj scenario predstavlja hipotetičku situaciju u kojoj superinteligentni AI ima jednostavan zadatak: da proizvede što više spajalica.

U ovom scenariju, AI je programiran da maksimizira proizvodnju spajalica bez ikakvih ograničenja ili etičkih smernica. Kako AI nema drugih ciljeva ili razumevanje posledica svojih akcija osim proizvodnje spajalica, on počinje da konzumira sve dostupne resurse na planeti, uključujući materijale, energiju, pa čak i ljude, kako bi ispunio svoj zadatak.

Ova šala od Anthropic-a, kompanije osnovane od strane bivših zaposlenih u OpenAI-ju, ponovo dolazi u fokus sada kada su se pitanja sigurnosti AI ponovo pojavila kao ključna tema za OpenAI.

Nedavno, OpenAI je doživela ubrzani komercijalni rast, lansirajući ChatGPT prošle godine i sklopivši ogroman investicioni ugovor sa Microsoftom u januaru. Međutim, pitanja o brzini razvoja AI-ja unutar kompanije i strahovi da bi to moglo ubrzati dolazak superinteligentnog AI-ja koji bi mogao da ugrozi čovečanstvo, izazvali su unutrašnje nesuglasice, uključujući i haotično otpuštanje, a potom i ponovno postavljanje Sam Altmana na mesto izvršnog direktora.

Ilija Sutskever, glavni naučnik u OpenAI-ju, koji je bio uključen u "puč" protiv Altmana, a kasnije se pridružio pozivima za njegovo vraćanje, otvoreno je govorio o egzistencijalnim rizicima koje opšta veštačka inteligencija može predstavljati za čovečanstvo.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA