Vreme čitanja: oko 2 min.

Režiser Blade Runnera nazvao veštačku inteligenciju "termonuklearnom bombom"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Proslavljeni režiser Ridli Skot, čuven po ostvarenjima kao što su Blade Runner i Gladiator, izrazio je zabrinutost u vezi sa napretkom veštačke inteligencije, upoređujući je sa "termonuklearnom bombom"

  • 0
Blejd raner, istrebljivač, Blade Runner 1982 Foto: Warner Bros.

Ridli Skot, režiser čiji su filmovi poput Blade Runnera i Gladiatora ostavili značajan trag u istoriji kinematografije, nedavno je izneo svoje viđenje budućnosti veštačke inteligencije (AI). U intervjuu za magazin Rolling Stone, Skot je AI opisao kao "tehničku termonuklearnu bombu", naglašavajući njenu potencijalnu nekontrolisanu evoluciju.

Skot, čija su dela često sadržala elemente veštačke inteligencije, izrazio je uverenje da će svet u budućnosti biti pod dominacijom nekoliko korporacija. Trenutno, vodeće su Meta (nekada Facebook), Amazon, Apple, Microsoft i Google, pod krovnom kompanijom Alphabet.

Skot se osvrće na potrebu kontrole AI, ali izražava pesimizam: "Moramo da stavimo AI pod kontrolu. Ali, kako to postići? Vlade razmatraju, 'Kako ćemo kontrolisati AI?' Da li se šalite? Nikada nećete moći da je kontrolišete. Jednom kad izađe, gotovo je."

U drugom intervjuu za Deadline, Skot je ponovio da je AI nešto što bi trebalo da izaziva strah, koristeći opet analogiju sa termonuklearnom bombom. On smatra da u trenutku kada se stvori AI koji je pametniji od svog tvorca - što neće biti očigledno dok AI ne počne samostalno da deluje - tada "gubimo kontrolu".

"Da imam AI kutiju, mogao bih reći, 'Isključi svu električnu energiju u Londonu'. Bam. Sve bi stalo. To... to je termonuklearna bomba. Ako je isključim, svet se zatvara, i svi smo u velikoj nevolji. Vraćamo se na sveće i šibice. Imate li kod kuće sveće i šibice? Ja u Francuskoj imam", izjavio je Skot.

Ridli Skot, Ridley Scott Ridli Skot / Foto: Shutterstock/Featureflash

Od replikanata u Blade Runneru do humanoidnih androida u franšizi Alien, Skot je u svojim filmovima često prikazivao veštačku inteligenciju kao potencijalnu opasnost. On nije jedini poznati režiser koji je uputio upozorenje o tehnologiji. Prošle godine, režiser Terminatora, Džejms Kameron, izrazio je zabrinutost da bi stvarna verzija Skyneta mogla da uništi čovečanstvo koristeći deepfake tehnologiju za izazivanje sukoba među ljudima.

Stručnjaci za veštačku inteligenciju upoređivali su rizike od AI sa onima koje nose nuklearni ratovi i pandemije. Preko dve trećine Amerikanaca zabrinuto je da bi AI mogla da ugrozi civilizaciju, a Voren Bafet je uporedio stvaranje AI sa atomskom bombom.

Ipak, neki smatraju da su strahovi preuveličani i da pripadaju svetu naučne fantastike. Teorijski fizičar Mičio Kaku nazvao je AI sisteme "naprednim snimačima zvuka", dok je profesor Jan Licun, jedan od pionira AI, rekao da je navodna pretnja čovečanstvu "apsurdno smešna".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA