Vreme čitanja: oko 2 min.

Retro tehnološka oaza u srcu Beograda: Otvoren interaktivni muzej računara i konzola za video igre

Vreme čitanja: oko 2 min.

Yandex Muzej u Beogradu poziva posetioce na putovanje kroz istoriju digitalnih tehnologija - od legendarnih računara do kultnih konzola

  • 0

Ljubitelji tehnologije i oni nostalgični za digitalnom prošlošću sada imaju idealno mesto za posetu u srpskoj prestonici. Interaktivni muzej retro računara i konzola, Yandex Muzej, nedavno je otvoren u ulici Vojvode Bojovića 12 na Dorćolu, pružajući jedinstven uvid u razvoj digitalnih tehnologija.

Centralni eksponat muzeja je replika računara Galaksija, čuvenog jugoslovenskog kompjutera iz 1983. godine koji je razvio Voja Antonić. Ovaj simbol inovacija u Jugoslaviji, sa Z80A mikroprocesorom i 6 kilobajta RAM-a, predstavlja važan deo regionalne tehnološke istorije.

Pored Galaksije, izloženi su i drugi istorijski značajni modeli poput britanskog kućnog računara ZX Spectrum, poznatog po svojoj ulozi u popularizaciji kućnih računara, i Commodore 64, koji se ponosi statusom najprodavanijeg računara u istoriji sa preko 15 miliona prodatih jedinica.

Yandex muzej Foto: Nikola Anđić

Posetioci će imati priliku da vide i Commodore PET/CBM 8032, koji je bio ključan u poslovnom svetu 80-ih, a muzej nudi i uvid u druge bitne modele kao što je Sinclair ZX81, poznat po svojoj pristupačnosti i mogućnosti samostalnog sklapanja. Tu je i Amstrad CPC 464, koji je bio popularan u Evropi, kao i Amiga 500, poznata po svojim multimedijalnim sposobnostima i inovativnom dizajnu.

Muzej nije zaboravio ni ljubitelje video igara. Izložene su konzole poput Sega Mega Drive, poznate po svojim naprednim grafičkim i zvučnim sposobnostima, Super Nintendo Entertainment System (SNES), koji je postao najprodavanija 16-bitna gejming konzola, i revolucionarni Sony PlayStation, koji je otvorio put modernim igračkim konzolama.

Ono što Yandex Muzej čini jedinstvenim je njegova interaktivnost. Svi izloženi računari su potpuno funkcionalni, pružajući posetiocima priliku da sami pokreću programe, igraju stare video igre i dožive putovanje kroz vreme. Ova funkcionalnost omogućava posetiocima da ne samo vide, već i osete kako je bilo koristiti te uređaje, što dodatno obogaćuje njihovo iskustvo i razumevanje tehnološke evolucije.

Yandex Muzej nudi besplatan ulaz svim posetiocima, što ga čini dostupnim širokom spektru ljudi zainteresovanih za tehnologiju. Radno vreme muzeja je od 11 do 19 časova radnim danima, a posetioci će uz pomoć vodiča proći kroz izložbu kako bi bolje razumeli značaj i uticaj svakog uređaja.

Poseta Yandex Muzeju predstavlja ne samo putovanje kroz istoriju tehnologije, već i priliku za razumevanje kako su ti rani uređaji uticali na razvoj modernih tehnologija. Ovaj muzej, smešten u srcu Beograda, pruža jedinstvenu priliku da se oseti duh prošlih vremena i vidi kako su se tehnološki trendovi menjali tokom godina.

Pregled muzeja možete pogledati u videu na početku teksta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA