Vreme čitanja: oko 1 min.

Kineski Unitree ima najbržeg humanoidnog robota na svetu: Pogledajte šta sve može

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pored sposobnosti brzog kretanja, robot H1 je demonstrirao izvanrednu stabilnost

  • 0

Kineski naučnici ostvarili su značajan napredak u razvoju bipedalnih robota, postavljajući novi svetski rekord u brzini kretanja. Najnoviji robot H1 kompanije Unitree, nazvan "Evolution V3.0", je visok nešto više od 180 cm i teži manje od 50 kilograma.

U video snimku objavljenom 1. marta, robot H1 prikazan je kako hoda maksimalnom brzinom od 11,9 km/h (3,3 metra u sekundi), što predstavlja njegovu najupečatljiviju karakteristiku. Iako kompanija tvrdi da robot potencijalno može dostići brzinu do 17,7 km/h (5 m/s), trenutno postignuto ubrzanje već predstavlja impresivan rezultat.

Pored sposobnosti brzog kretanja, robot H1 je demonstrirao izvanrednu stabilnost. U prethodnom video snimku, objavljenom u avgustu 2023. godine, inženjer kompanije Unitree pokušava da obori robota udarcem, ali H1 se lako oporavlja, prilagođavajući svoje korake da bi ponovo centrirao svoju težinu, slično ljudskom biću. Ova sposobnost prilagođavanja omogućena je zahvaljujući tri stepena slobode kretanja u kukovima i po jednom u kolenima i zglobovima.

Video takođe prikazuje sposobnost H1 da se penje uz stepenice s lakoćom.

H1 koristi 3D LIDAR tehnologiju za konstantno mapiranje svoje okoline u 360 stepeni, dok prednja kamera za procenu dubine omogućava procenu udaljenosti. Zglobovi koji čine deo kuka ili karlice, na koje su pričvršćene noge, pružaju maksimalni obrtni moment od 360 njutn-metara (Nm), što sistemu omogućava da brže zamahuje nogama.

Iako je kompanija Unitree proglasila svetski rekord za robota H1, vredi napomenuti da je robot Cassie kompanije Agility Robotics uspeo da pretrči stotinu metara za 24,73 sekunde, dostižući brzinu od 14,5 km/h (4 m/s). Međutim, Cassie se sastoji samo od nogu i malog pogonskog modula, te se ne može smatrati potpuno humanoidnim robotom poput H1, Optimus Gen-2 ili Figure 01 robota.

Unitree svojim promotivnim video materijalom izražava želju za saradnjom sa robotima u cilju osvajanja "nove industrijske revolucije", ističući važnost napretka u ovoj oblasti tehnologije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA