Vreme čitanja: oko 1 min.

Pogledajte kako prvi pacijent sa Maskovim Neuralinkom igra video igre samo pomoću misli

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zahvaljujući Neuralinkovom implantu, Arbo je sada sposoban da igra video igre i online šah bez fizičkog kontakta sa uređajima, koristeći samo svoje misli

  • 0

Kompanija Neuralink, pod vođstvom Ilona Maska, postavila je novi standard kada je reč o interakciji mozga i računarskih sistema, demonstrirajući kako je osoba sa teškim fizičkim ograničenjima uspela da kontroliše video igre i online šah koristeći samo svoje misli.

Ovaj događaj, emitovan uživo preko Maskove društvene platforme X, demonstrirao je sposobnost pacijenta, Nolanada Arboa, koji je zbog kvadriplegije bio onemogućen u mnogim aktivnostima koje zahtevaju fizičku interakciju.

Arbo, dvadesetdevetogodišnjak koji je pretrpeo povredu kičmene moždine u nezgodi prilikom ronjenja pre osam godina, istakao je da mu je Neuralinkova tehnologija već promenila život. "Operacija je bila izuzetno jednostavna," rekao je Arbo, dodajući kako je već narednog dana bio otpušten iz bolnice nakon procedure u januaru. Njegova sposobnost da igra šah i video igru Civilization VI koristeći misli, prema njegovim rečima, vraća mu delić izgubljene nezavisnosti.

Neuralink, kompanija osnovana sa ciljem razvoja tehnologije koja omogućava direktnu komunikaciju između ljudskog mozga i računarskih sistema, koristi implant koji sadrži značajno više elektroda u odnosu na slične uređaje dostupne na tržištu, čime se otvaraju vrata za šire primene ove tehnologije u budućnosti. Ovaj uređaj funkcioniše bez potrebe za žičanom vezom sa eksternim uređajima, čime se pacijentima pruža veća sloboda i fleksibilnost u interakciji.

Ilon Mask je nakon demonstracije na platformi X nagovestio da bi sledeći korak u razvoju Neuralinkove tehnologije mogao biti usmeren ka obnavljanju vida, uz komentar da je to sledeći cilj nakon implantata za paralizovane pacijente.

Iako Neuralink nije jedini koji radi na razvoju interfejsa mozga i računara, njihov napredak u ovoj oblasti privlači posebnu pažnju zbog potencijalnih primena u poboljšanju kvaliteta života osoba sa ozbiljnim motoričkim ograničenjima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA