Vreme čitanja: oko 2 min.

Šef F1 tima bio šokiran: Oktrio da su se oslanjali na Excel da vode evidenciju o 20.000 delova

Vreme čitanja: oko 2 min.

Excel datoteka, koja je sadržala informacije o približno 20.000 individualnih delova, opisana je kao "šala", teška za navigaciju i ažuriranje

  • 0
Formula 1, VN Španije Foto: Tanjug/AP

U svetu Formule 1, gde se inženjering i preciznost nalaze u samom srcu svakog uspeha, otkriće da jedan od timova sa bogatom istorijom, star 47 godina, koristi Microsoft Excel za upravljanje delovima svog bolida, izazvalo je iznenađenje i zabrinutost. Džejms Vouls, šef Williams tima, i Pat Fraj, glavni tehnički direktor, nedavno su preuzeli rukovođenje timom i brzo identifikovali glavni problem koji je kočio napredak: zastareli sistem upravljanja baziran na Excelu.

Excel datoteka, koja je sadržala informacije o približno 20.000 individualnih delova, opisana je kao "šala", teška za navigaciju i ažuriranje, a nije pružala informacije o troškovima proizvodnje delova, vremenu potrebnom za njihovu proizvodnju, ni o statusu njihove narudžbine. Ova neefikasnost u upravljanju komponentama otežavala je prioritizaciju proizvodnje i inspekcije delova, što je dovelo do propuštenih rokova, gubitka delova i neopravdanog prioriteta nekih komponenti u proizvodnom procesu.

Vouls i Fraj, suočeni sa izazovom modernizacije sistema upravljanja, naglasili su da je prelazak na savremeniji sistem praćenja "brutalno skup", ali neophodan korak ka poboljšanju efikasnosti i konkurentnosti tima. Ova promena zahteva maksimalnu posvećenost i napor celog tima, kako bi se prevazišle poteškoće u tranzicionom periodu.

Osim izazova unutar Williams tima, zanimljivo je da se slične prakse koriste i u drugim F1 timovima. Na primer, Renault Sport Formula One tim je 2017. godine koristio Excel datoteku sa 77.000 linija, što pokazuje rasprostranjenost "legacy softvera" unutar Formule 1. Iako su neki timovi već prešli na dinamičnije cloud-bazirane sisteme, borba protiv zastarelih sistema i dalje predstavlja izazov u svetu vrhunskog automobilskog inženjeringa.

Ovaj slučaj sa Williams timom podiže važna pitanja o balansu između tradicionalnih metoda rada i potrebe za integracijom naprednih tehnoloških rešenja u upravljanju kompleksnim sistemima, kao što su oni u Formuli 1. Dok Williams tim nastoji da prevaziđe ove izazove, očekuje se da će njihov put ka modernizaciji poslužiti kao primer i podsticaj za dalje tehnološke inovacije unutar sveta Formule 1.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA