Vreme čitanja: oko 1 min.

Uskoro će svako imati robota, poput automobila ili telefona

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Svaki čovek će u budućnosti posedovati robota, slično kao što danas poseduje automobil ili telefon"

  • 5

Budućnost je već na pragu, a roboti postaju neizostavni deo naših života, rekao je Bret Edkok, osnivač kompanije FigureAI, koja je nedavno predstavila humanoidnog robota sposobnog za komunikaciju i izvršavanje zadataka. Edkok predviđa da će vlasništvo nad robotima postati uobičajeno, baš kao što su danas automobili ili mobilni telefoni.

"Svaki čovek će u budućnosti posedovati robota, slično kao što danas poseduje automobil ili telefon", izjavio je Edkok.

Pre nekoliko meseci, Edkok je 2024. godinu nazvao godinom inkorporiranog veštačkog intelekta, ukazujući na budućnost koja obuhvata AI u fizičkom obliku. Roboti kompanije Figure trenirani su da obavljaju jednostavne kućne poslove, poput bacanja smeća, sklanjanja posuđa i korišćenja aparata za kafu, čime se nastoji olakšati svakodnevni život pojedinca.

Tehnološki giganti kao što su OpenAI, Microsoft i Nvidia podržavaju i napajaju budućnost veštačke inteligencije. Spekuliše se da je glasovna funkcionalnost humanoida Figure bazirana na zaštićenom OpenAI glasovnom motoru. Modeli OpenAI pružaju visok nivo vizuelne i jezičke inteligencije, dok Figure neurone mreže omogućavaju brze, precizne i vešte akcije robota. Očekuje se da će predstojeće lansiranje GPT-5 dodatno unaprediti sposobnosti ovih humanoida, čineći robote još korisnijim.

Razvoj humanoidnih robota nije ograničen samo na Figure AI. Svaka veća tehnološka kompanija razvija svoje verzije humanoida, koji nalaze primenu u širokom spektru industrija, od skladišnih operacija do kompanijskih pratilaca. Teslin Optimus može da radi jogu, dok Atlas kompanije Boston Dynamics izvodi salto unazad. Kineski Unitree Robotics razvija humanoida H1, koji može hodati brzinom od 12 km/h, a tvrdi da može dostići i 18 km/h.

Ove nedelje, kralj GPU-ova, Džensen Huang, predstavio je svoj ambiciozan projekat robotike na samitu GTC 2024 – GR00T, platformu koja predstavlja temelj za razvoj robotike, što dodatno potvrđuje rastuće interesovanje za humanoidima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA