Vreme čitanja: oko 1 min.

Internet arhiva je digitalizovala celo karipsko ostrvo

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovaj poduhvat, poznat kao Aruba Collection, obuhvata digitalizovane verzije Nacionalne biblioteke Arube, Nacionalnog arhiva, arheološkog muzeja i Univerziteta Arube, uključujući preko 101.000 stavki, od kojih su 40.000 dokumenata, 60.000 slika i sedam 3D objekata

  • 0
Zastava Arube Foto: Shutterstock.com

Internet arhiva, organizacija posvećena digitalizaciji i čuvanju online sadržaja, nedavno je završila svoj najambiciozniji projekat do sada – digitalizaciju kulturnog i istorijskog nasleđa Arube. Ovaj poduhvat, poznat kao Aruba Collection, obuhvata digitalizovane verzije Nacionalne biblioteke Arube, Nacionalnog arhiva, arheološkog muzeja i Univerziteta Arube, uključujući preko 101.000 stavki, od kojih su 40.000 dokumenata, 60.000 slika i sedam 3D objekata.

Inicijativa za ovakav projekat potekla je od Stejsi Argondico, koja je svoj profesionalni angažman u oblasti digitalne arhivacije spojila sa ličnom povezanošću sa Arubom. Zabrinuta za sudbinu fizičkih arhiva ostrva u slučaju prirodnih katastrofa, Argondico je predložila ideju da se istorijsko i kulturno blago ostrva digitalizuje. U saradnji sa Piterom Šolingom, stručnjakom iz nacionalne biblioteke Arube, i uz podršku Internet arhive, započet je opsežan proces digitalizacije koji je trajao više godina.

Uprkos ograničenim resursima Arube, uspešna saradnja sa Internet arhivom omogućila je korišćenje postojeće opreme za skeniranje i softvera za organizaciju kolekcije, uključujući algoritme za prepoznavanje rukopisa, što je omogućilo da stari dokumenti postanu dostupni u digitalnom obliku.

Projekat Aruba Collection ne samo da predstavlja značajan korak u očuvanju kulturnog i istorijskog blaga jedne zemlje već postavlja i pitanje o održivosti i budućnosti digitalnih arhiva. U trenutku kada se Internet arhiva suočava sa pravnim izazovima, uspeh ovog projekta dodatno ističe značaj i potrebu za očuvanjem digitalnog nasleđa na globalnom nivou.

Ovaj projekat ne samo da oslikava važnost očuvanja istorije i kulture u digitalnom formatu već i pokazuje put za druge male države i ostrvske zemlje koje se mogu suočiti sa sličnim izazovima u očuvanju svog nasleđa.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA