Vreme čitanja: oko 1 min.

Isplivao deo istorije: Microsoft objavio izvorni kod za MS-DOS 4.0 nakon 35 godina

Vreme čitanja: oko 1 min.

Otkriće koda dogodilo se kada je istraživač Konor Hajd, poznat i kao Starfrost, dokumentovao veze između DOS 4, Multitasking DOS-a i OS/2

  • 0
MS DOS Foto: Shutterstock.com

U jednom neočekivanom potezu, Microsoft je u saradnji sa IBM-om objavio izvorni kod operativnog sistema MS-DOS 4.0 na GitHub-u, više od 35 godina nakon što je ovaj sistem prvi put predstavljen. Ova verzija MS-DOS-a bila je poznata po podršci za FAT16 particije većih od 32 MB i uvođenju MS-DOS Shell-a, a predstavlja deo istorije iz vremena kada su IBM i Microsoft zajedno razvijali operativni sistem OS/2.

Otkriće koda dogodilo se kada je istraživač Konor Hajd, poznat i kao Starfrost, dokumentovao veze između DOS 4, Multitasking DOS-a i OS/2. Hajd je u kontaktu sa Rejom Ozijem, tehničkim direktorom Microsofta, pronašao ovaj skoro zaboravljeni kod na starijim Ozijevim disketama iz 1984. godine.

Pored izvornog koda za MS-DOS 4.0, diskete su sadržale i nerealizovane beta verzije Multitasking DOS-a, kao i izvorni kod za ibmbio.com. Nakon što je kontaktirao Microsoftov odsek za otvoreni kod (OSPO), Skot Hanselman, potpredsednik Microsofta za zajednicu developera, zajedno sa arhivistom Džefom Sponogljem, preuzeo je zaduženje za digitalizaciju disketa i skeniranih dokumenata.

Iako tim OSPO nije uspeo da locira kompletni izvorni kod za MT-DOS, uspeli su da na GitHub-u postave kod za MS-DOS pod MIT licencom. Pored toga, Ozijeve datoteke i skenirani PDF dokumenti o Multitasking DOS-u takođe su dostupni na ovoj platformi.

Prema Microsoftu, ovaj kod se može pokrenuti na originalnom IBM XT, novom Pentiumu, ili unutar emulatora otvorenog koda kao što su PCem i 86Box. Iako nemamo stari IBM hardver, uspeli smo da pokrenemo kod koristeći 86Box, što nas je podsetilo na starije verzije MS-DOS-a koje bi možda bile bolji izbor.

Microsoft i Hanselman planiraju da i u budućnosti objave kodove starijih verzija MS-DOS-a, kao što su 3.3, 5 i 6, iako će neki od alata u tim verzijama morati biti izostavljeni. Ovo otkriće nije samo putovanje u prošlost tehnologije već i prilika za savremene programere da istraže korene današnjih operativnih sistema.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA