≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ilon Mask najavio "gigafabriku računarske moći" za unapređenje Grok četbota

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovaj superkompjuter, nazvan "gigafabrika računarske moći", trebalo bi da bude gotov do jeseni 2025. godine i koristiće desetine hiljada NVIDIA H100 GPU-ova, što će koštati milijarde dolara

  • 0
Ilon Mask, Grok Foto: Tanjug/AP, Tada Images / Shutterstock.com

Ilon Mask, osnivač xAI startapa, planira izgradnju superkompjutera koji će unaprediti buduće verzije Grok četbota. Ovaj superkompjuter, nazvan "gigafabrika računarske moći", trebalo bi da bude gotov do jeseni 2025. godine i koristiće desetine hiljada NVIDIA H100 GPU-ova, što će koštati milijarde dolara.

Mask je rekao da će treća verzija Grok četbota zahtevati najmanje 100.000 GPU-ova, što je pet puta više od trenutnih 20.000 GPU-ova koji se koriste za treniranje Grok 2.0 verzije. Planirani GPU klaster biće najmanje četiri puta veći od bilo čega što trenutno koriste xAI-ovi konkurenti, prema izvorima bliskim kompaniji.

Trenutna verzija Grok četbota, verzija 1.5, lansirana u aprilu ove godine, već može da obrađuje vizuelne informacije poput fotografija i dijagrama, pored tekstualnih podataka. Početkom ovog meseca, X je počeo da uvodi AI-generisane sažetke vesti za premium korisnike, koje pokreće Grok.

(Telegraf.rs)

Video: Doktor David H. Glass: Razotkrivanje tajni veštačke inteligencije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA