7 saveta za potpune početnike u web dizajnu

Dobro ih naučite jer mogu da vam budu od velike koristi

  • 0

Danas fakultetska diploma nije garancija za posao – posebno u konkurentnoj kreativnoj industriji kao što je dizajn. Međutim, postoje prakse koje početnici u dizajnu mogu da usvoje dok se obrazuju, a koje će vam pomoći da se izdvojite iz mnoštva konkurenata i dobijete svoj posao iz snova.

Bez obzira na to da li ste na poslednjoj godini školovanjja ili ste već krenuli na obuku, pratite ovih sedam saveta Sju Biknel, koja se već 25 godina bavi intervjuisanjem dizajnera za juniorske i početničke pozicije.

Četiri nepisana pravila koja mora da zna svaki dizajner

Učestvujte

Foto: Pixabay.com

Bilo to na internetu ili u stvarnom životu, dobra je ideja da aktivno učestvujete u svetu dizajna.

Pridružite se organizacijama, prisustvujte događajima, pratite lidere u industriji i obratite pažnju na ono što se dešava u dizajnu. Konkursi su odličan način da budete primećeni. Pratite opise nagradnih konkursa i dajte sve od sebe da uradite dobar rad.

Oni često pružaju priliku da iskusite prave dizajnerske brige i izazove, stupite u kontakt sa ljudima u ovoj industriji i testirate svoje veštine. To je vaša šansa da pokažete svetu dizajna šta možete da uradite.

Usavršite vaš portfolio

Bilo da imate portfolio kao fizički dokument ili je u pitanju digitalni, razmislite o njemu u celini. Uredite ga pažljivo i razmotrite redosled po kome bi vaši projekti trebalo da se nižu.

„Uopšteno, trebalo bi da počnete i završite sa svoja dva najbolja projekta, jer se oni često pamte“, kaže Biknelova. Najbolje agencije stalno primaju prijave od brojnih početnika. Ako ne mogu jednostavno da pregledaju vaše radove zbog neekonomičnog dizajna, verovatno vas neće uzeti u razmatranje.

Pravite skice

Foto: Pixabay.com

Skice pomažu u demonstraciji vašeg razmišljanja i pokazuju vaše sposobnosti, kreativnost i sposobnost rešavanja problema. Ako ste u mogućnosti, čuvajte svoje originalne skice. Poslažite ih na uredan način u fizički portfolio ili u odvojen dokument.

Na intervjuu za posao je uvek dobro da predstavite opipljive komade dizajna uz digitalni portfolio.

Otkrijte ko ste

Odlučiti šta želite da radite (osim da zaradite novac) jeste lakše reći nego uraditi.

Gde želite da budete? Želite li da radite u gradu, živite u prirodi ili želite da putujete? Da li želite da radite za veliku agenciju, malu agenciju ili za sebe? Kakvu vrstu posla volite da radite i sa kime biste voleli da radite? Čijem se radu divite i zašto? Gde biste voleli da budete za šest meseci? Za dve godine? Za pet godina?

Imajte na umu da se industrija neprekidno menja i da nove agencije i načini rada stalno pružaju nove mogućnosti. „Kada imate jasnu ideju o tome šta želite da radite i gde želite da budete, to znači da ste već napravili prvi korak ka vašem cilju“, kaže Biknelova.

Uradite svoje istraživanje

Foto: Pixabay.com

Istraživanje kompanija i potencijalnih klijenata pomoći će vam da pronađete koji od njih odgovaraju vašim željama i da li biste vi bili dobar izbor za njih.

Nakon što ste identifikovali ciljno tržište, prilagodite svoj CV njihovim potrebama. Obrišite iz svog portfolija stavke koje su nevažne za određeni posao i istaknite sve što je relevantno i što vam može pružiti prednost.

Što više istraživanja radite – to bolje. Činjenica da ste temeljno istražili kompanije i klijente takođe će se ceniti na intervjuima za posao.

Ako ste na početku svoje obuke, jednostavan način da počnete sa istraživanjem jeste da pratite različite agencije na društvenim medijima. Na ovaj način ćete videti svaki njihov novi posao i steći uvid o kompletnom načinu njihovog poslovanja.

Impresionirajte tokom stažiranja ili volontiranja

Što više iskustva imate i što više kontakata napravite, to ćete lakše pronaći posao koji je najbolji za vas. Kada se jednom nađete na željenom poslu, potrudite se da budete nezamenljivi.

Pokažite entuzijazam i budite nezaboravni – na dobar način. Razgovarajte sa drugim zaposlenima i potrudite se da saznate nešto o projektima na kojima rade.  Budite svesni da se i u dizajnerskim krugovima vesti brzo šire. Ako budete dobri/loši u jednoj kompaniji, očekujte da će za to znati i većina drugih agencija, poslodavaca i vaših kolega.

Napomena: kada se prijavljujete za stažiranje ili za radna mesta, pažljivo pratite sve instrukcije. Dobre poslovne ponude će privući mnogo interesenata, tako da ako ne olakšate poslodavcima da pregledaju vaš CV i portfolio, sigurno se ni oni neće potruditi da ih pregledaju.

Naučite da predstavite svoj rad

Foto: Pixabay.com

Naučite da jasno objasnite svoje ideje, „prodate“ svoj rad i sebe, jer je to važno koliko i vaše dizajnerske veštine. Ovde se radi o pokazivanju vašeg razumevanja problema. Objasnite kako je vaš dizajn rešio problem naveden u brifu. Morate pokazati kako možete biti od koristi kompaniji ili klijentu.

Uvek postavite što više pitanja, jer to pokazuje interesovanje. Ponekad čak i najjednostavnije pitanje može otkriti bogatstvo informacija.

Ako želite da postanete stručnjak u web dizajnu, danas to možete da postignete i putem edukativnih programa. Ali obratite pažnju, da biste bili spremni za profesionalni život, obuka bazirana na realnim projektima pod vođstvom mentora mora da traje najmanje 12 meseci. Više o takvim obukama kod nas možete da saznate na ovom linku.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA