Strašna istina o Facebooku i Google-u: Špijuniraju nas čak i kada obrišemo profile i uopšte ih ne koristimo

Tehnološki giganti Silicijumske doline godinama su kritikovani i od strane korisnika, ali i vlada zemalja širom sveta jer privatne podatke prodaju oglašivačima i grade profile o vama bez obzira na to da li koristite njihove usluge ili ne

  • 4

Jedini način da pobegnete od Facebooka i Google je da prestanete na sve moguće načine da koristite internet, što je u današnje vreme nemoguće. Naime, čak i ako rešite da obrišete profile na Facebooku i Google-u, ovi giganti čak ni tada neće prestati da prate šta radite na internetu.

Facebook pao, Instagram isto! Korisnici širom sveta u panici!

Tehnološki giganti Silicijumske doline, godinama su kritikovani i od strane korisnika, ali i vlada zemalja širom sveta, jer privatne podatke prodaju oglašivačima i grade profile o vama bez obzira na to da li koristite njihove usluge ili ne, piše Huffington Post.

Ako na bilo koji način koristite internet, čak i ako na primer nemate Facebook profil, svi ti podaci o pretragama dospeće u njihove ruke kako bi bili kategorizovani i prodati oglašivačima, koji potom ciljaju svojim reklamama na vas u zavisnosti od vaših navika i kretanja po internetu.

Budući da veliki deo web stranica koristi Google Analytics da bi analizirali podatke o čitanosti, svaki vaš klik na neku stranicu tako će da dođe i do Googlea, a tako je i s DoubleClick-om, dominantnom mrežom za oglase. Obe usluge skupljaju podatke o korisnicima interneta bez da ste toga svesni dok surfujete, a potom ih šalju nazad do Googlea.

Foto: pixabay.com

Takođe, obe kompanije su već pokupovale mnoge proizvode svoje konkurencije, pa je na primer WhatsApp na kojem se dopisujete zapravo pod Facebookom, a YouTube pod Googleom.

Svaki put kad na nekoj web stranici vidite znak "lajk" u nekom obliku, budite sigurni da Facebook zna da se upravo nalazite na njoj.

Svakako možete da odaberete da ne koristitie više Google i Facebook, ali oni su svoju 'mrežu' već bacili preko celog interneta.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • jabucilo

    13. oktobar 2017 | 22:38

    baš će se obradovati ako me budu spijunirali preko web kamere dok gledam neki seksi sajt...ne zavidim im ni malo...

  • bendy

    13. oktobar 2017 | 17:05

    Toliko buke oko spijuniranje ljudi a teroristi jos uvijek uspijevaju u svom poslu. Ako su toliko sposobni neka i njih spijuniraju i pohvataju. Isto je za parking brzo te uhvate ako si krivo parkirao a kriminalci se slobodno setaju po gradu.... Ljudskim glupostima nema kraja......

  • anon

    13. oktobar 2017 | 01:58

    ma bas me briga nek gledaju , nemam sta da krijem

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA