≫ 

Facebook je prećutao jednu veoma važnu stvar - a to niko nije primetio

Da li ćemo preći i preko ovoga?

  • 0

Najnoviji skandal koji potresa Facebook je sve vreme bio u senci, ali ga je malo ko primetio - ako ste koristili Facebook za Android, postoji velika šansa da je aplikacija sakupljala vaše SMS poruke i istoriju poziva.

U 2 klika sprečite Facebook da prati vaše telefonske pozive i čita SMS poruke

Iako Facebook nikada nije pokušavao da sakrije ovo, tek prošle nedelje smo saznali u kojoj meri se ti podaci sakupljaju.

Ovo otkriće iznerviralo je korisnike i skrenulo pažnju medija na društvenu mrežu Marka Zakerberga, a Facebook je pokušao da smiri strasti saopštenjem u kom pokušava da objasni celu situaciju.

Foto: Pixabay.com

Ipak, u saopštenju ne stoji najvažnija stvar - zašto je to radio?

Kompanija nigde nije objavila zašto skuplja SMS podatke i naše pozive.

U izjavama nigde nije objašnjeno zašto je Facebooku potreban pristup vašim metapodacima, umesto samo kontaktima. Ako Facebook prati sve što radite na telefonu kako bi vas povezao sa svim ljudima sa kojma ste ikada imali kontakt (a čini se da kompanija to govori), ne postoji razlog zašto bi čuvao podatke kao što su - gde ste obavili poziv, koliko je on trajao i šta ste poslali u poruci svakoj osobi.

Jedino što nam Mark Zakerberg govori jeste da je to činio uz odobrenje korisnika, kao i da je to nešto uobičajeno.

Foto: AP/Tanjug

Ovo ne odgovara na dve najveće brige velikog broja korisnika - Facebook je tražio odobrenje za ovo istim pritiskom na dugme kao i za gomilu drugih beznačajnih stvari, kak obi smanjio šanse da neko na to ne pristane i

Facebook uopšte ne bi trebalo da sakuplja ove podatke.

Mnoge internet kompanije hodaju po tankoj lini koja deli lične podatke od javnih, dok sa druge strane, većina korisnika nema problem da se odrekne svoje privatnosti ako to znači da će dobiti korisne servise.

Foto: Pixabay.com

Međutim, korisnici moraju da znaju za šta se ti podaci tačno koriste kako bi ta razmena bila poštena.

Facebook je pao na oba ova testa jer su mnogi bili iznenađeni. A to jasno pokazuje da jecebookov sistem komunikacije i davanja dozvole u nekom trenutku omanuo.

I najgore od svega, ništa od toga nije ispravljeno jer i dalje ne znamo zašto je to radio.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA