≫ 

Šta je to Chromebook i šta tačno može, a šta ne može da radi?

Šta je tačno Chromebook, i da li vam treba jedan?

  • 1

Danas sve manje i manje ljudi ima potrebu da kupi kompjuter jer većinu stvari za koje im je potreban, mogu da uradi uz pomoć telefona i tableta.

Ako ipak želite da imate veći ekran i tastaturu, Chromebook bi mogao da bude odličan i jeftin izbor.

Evo šta se zaista desi kada ugasite kompjuter - i zašto je važno da to sprečite

Međutim, šta je tačno Chromebook i koliko se razlikuje od tradicionalnog kompjutera?

Printscreen: Google.com/Šta je zaista Chromebook?

Možda ste navikli na izbor između Appleovog macOS-a i Windowsa kada kupujete novi desktop ili laptop kompjuter, ali Chromebook nudi treću opciju.

On ne radi na Windows ili Mac operativnom sistemu, umesto toga, koriste Chrome OS.

U osnovi, to je isti Chrome brauzer koji koristite na svom kompjuteru. Sve što možete da uradite u Chromeu na Windows ili Mac kompjuteru, možete i na Chromebooku.

Sa druge strane, svi programi koje koristite van brauzera ne mogu da rade na Chrome OS-u, sem ako ne postoji jednaka aplikacija.

Chrome OS je brauzer koji radi na vašem celom kompjuteru. Naravno, postoje i neki "dodaci" koji ga čine malo moćnijim od običnog brauzera.

Može da radi i u offline modu i postoji preko 200 web aplikacija koje možete da koristite oflajn, a postoje i Chromebook modeli koji mogu da koriste i Android aplikacije.

Chromebook je odličan kompjuter, ali postoje određene stvari koje nikako ne može da radi:

Foto: Pixabay.com/Da li vam treba jedan?

- Nije sjajan za gejming. Naravno, postoje modeli koji mogu da koriste i Android aplikacije, tako da je moguće igrati mobilne igrice, kao i one koje se aktiviraju u brauzeru, ali možete da zaboravite na ozbiljne PC naslove.

- NIje odličan izbor za kreativne profesionalce. Osim ako niste pisac, Chromebook bi trebalo da preskočite jer nije dovoljno moćan za 3D editovanje ili rad u Photoshopu.

- Nije "zver". Velika većina Chromebook uređaja košta manje od 300 evra. Samim tim, ne možete da očekujete da može da izađe na kraj sa 500 tabova u brauzeru ili nekim drugim intenzivnim zadatkom.

Ali ako imate razumne prohteve, Chromebook je prilično dobar izbor.

Ako uglavnom želite da koristite Facebook, YouTube, Netflix i bavite se drugim stvarima na internetu - nabavite Chromebook jer je odličan izbor, i znatno jeftinija opcija od kupovine "pravog" kompjutera.

VIDEO: Testirali smo najnovije gejming laptopove- Ovo su naša 3 favorita

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Veljko

    4. maj 2021 | 03:01

    Da li se mogu koristiti aplikacije kao excel I tako neke I da li je dobar za studente

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA