≫ 

Dvostruka pobeda Mercedesa u Abu Dabiju: Srebrne strele dominantno završile sezonu (FOTO)

Valteri Botas i Luis Hamilton bili nedodirljivi na poslednjoj trci šampionata

  • 0

Trkom za Veliku nagradu Abu Dabija spuštena je zavesa na ovogodisnji šampionat Formule 1.

Foto: AP/Tanjug

Luis Hamilton je dve trke pre kraja osvojio četvrtu titulu svetskog prvaka, pa je nadmetanje na stazi Jas Marina bilo puka formalnost iz perspektive šampionata.

U trci koja nije obilovala uzbudjenjima, odlučen je konačan poredak u konkurenciji vozača i konstruktora.

Foto: AP/Tanjug

Valteri Botas je iskoristio prvo startno mesto i od početka do kraja trke suvereno držao lidersku poziciju, ali je sa tri pobede ove sezone ipak ostao na trećem mestu generalnog plasmana.

Dominaciju Mercedesa u Abu Dabiju potvrdio je i novi šampion Luis Hamilton, koji nije uspeo da ugrozi timskog kolegu i trijumfom zaokruži uspešnu sezonu.

Foto: AP/Tanjug

Vozačima Mercedesa se na podijumu pridružio Sebastijan Fetel, ali je to slaba uteha za Nemca koji je pretendovao na titulu. Još jedna sezona se razočaravajuće završila za Ferari, pa ne čude glasine o mogućim promena u timu iz Maranela.

Jasno je da Kimi Raikonen nije „onaj stari“, ali nema sumnje da je Finac mogao više ove sezone.

Foto: AP/Tanjug

Zahvaljući četvrtoj poziciji, ali i Danijelu Rikardu koji je doživeo novi peh, „Ledeni“ je preoteo četvrto mesto u generalnom plasmanu. Treći put u poslednje četiri trke, kvar na bolidu Red Bula koštao je Rikarda boljeg krajnjeg plasmana.

Sa dve pobede ove sezone i nekoliko sjajnih nastupa, Maks Ferštapen je pokazao da je budućnost tima Ditmara Matešica. Peto mesto na kraju poslednje trke šampionata sigurno ne zadovoljava apetite mladog vozača, ali nema sumnje da će u narednoj sezoni Holanđanin prirediti nova uzbuđenja.

Foto: AP/Tanjug

Niko Hulknberg je šestim mestom doneo važne poene ekipi Renoa koja je tako „preskočila“ Toro Roso u generalnom plasmanu konstruktora.

Vozači Fors Indije, iako tokom sezone nisu najbolje sarađivali i konstantno se nadmetali na ivici incidenta, timu su doneli četvrto mesto u generalnom plasmanu konstruktora.

Serhio Perez i Esteban Okon zaslužni su uspeh ekipe koja se našla iza vodeće trojke, a ovoga puta trku su završili kao sedmi i osmi.

Foto: AP/Tanjug

Sa krajem sezone došao je i kraj agonije Fernanda Alonsa, ali i završetak saradnje Meklarena sa Hondom. Dvostruki svetski šampion prošao je kroz cilj deveti ispred Felipea Mase.

Brazilac za upravljačem Vilijamsa je odvezao svoju poslednju trku u karijeri u Formuli 1, pošto je nešto ranije objavio povlačenje na kraju sezone. Ipak, isto je učinio na kraju prethodne sezone, pa ne bi bilo neko čudo ako bismo ga gledali i naredne.

Foto: AP/Tanjug
Foto: AP/Tanjug
Foto: AP/Tanjug
Foto: AP/Tanjug
Foto: AP/Tanjug
Foto: AP/Tanjug

(M. Pešić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA