Srbi protiv Turaka u Istanbulu, od zlata do krađe: Gde su sudije koje je Duda nazvao najgorim koje je video u karijeri? (VIDEO)

Pred nama je treći susret srpskih i turskih košarkaša u gradu na Bosforu u poslednjih 16 godina, a ovaj duel 3. kola grupe D Eurobasketa je na programu od 20 časova u krcatoj Ulker areni

  • 2

Istanbul je grad koji se ispostavio važnom tačkom u istoriji srpske košarke.

Setimo se samo 2001. godine. Selektor Jugoslavije tada je bio Svetislav Pešić, i vodio je đavolski dobru ekipu sastavljenu od legendi ovog sporta. Sa kapitenom Dejanom Bodirogom, vrsnim asovima poput Divca, Stojakovića, Gurovića, Jarića, osvojili smo evropsko zlato u "Abdi Ipekči", savladavši u finalu 78:69. Tada je najefikasniji bio Vlado Šćepanović sa 19 poena, dok su Bodiroga dodali 18, odnosno 15 poena.

U prelepom gradu na Bosforu smo napraviki savršen uvod za ono što nas je čekalo naredne godine, a to je bila svetska titula u Indijanapolisu.

Devet godina kasnije, vratili smo se na granicu Evrope i Azije sa imenom Srbija, predvođeni Dudom Ivkovićem. Ovaj put smo odatle poneli gorke uspomene...

Nije da moramo da vas podsećamo, ali: polufinale između Turske i Srbije završeno je pobedom domaćina 83:82, posle neverovatnog propusta sudija, kada je noga Karima Tunčerija u poslednjim sekundama do kraja završila u autu, koji nikad nije dosuđen, a košarkaš je poentirao.

- Ogroman problem su napravile sudije, bilo je previše čudnih utakmica tokom turnira. Ti loši momenti su u vezi sa sudijama - rekao je Ivković posle poraza od Litvanije 99:88 u meču za treće mesto.

- Juče je odigran čudan meč, ali niko od njih mi se čak nije ni izvinio za to što se desilo. Ako ljudi misle da je to okej, i da nema problema sa sudijama, onda je to ozbiljna pretnja za razvoj košarke. U svojoj karijeri nisam video tako loše sudije. Da li one rade po nalogu sponzora? Moji igrači su oštećeni - govorio je bez dlake na jeziku Duda.

Sa njim je tada bio saglasan i košarkaški komentator iz Kine Žang Veiping, koji je dodao da arbitri nisu svirali Turcima brojne faulove.

- Znamo šta je domaćinsko suđenje na nekim takmičenjima. Ali bilo je previše kontroverznih odluka protiv Srbije, a sudija je bio slep za prekršaje turskih igrača. Samo u poslednjih minut i po viđene su četiri odluke protiv Srbije. To se retko viđa na velikim turnirima - rekao je Veiping.

Sudije na tom bolnom polufinalu su bili: Žoze Anibal Karion (Portoriko), Pablo Alberto Estevez (Argentina) i Rejnaldo Anotonio Mercedes Sančez (Dominikanska Republika).

Sedam godina kasnije - opet smo tu u Istanbulu.

Foto: fiba.basketball
Foto: fiba.basketball

Sad se susrećemo u trećem kolu D grupe Evropskog prvenstva.

Iako je u pitanju rana faza takmičenja, ovaj duel (ponedeljak, 20h, TV RTS 1), biće važan za obe reprezentacije, koje imaju skor 1-1, i obe su doživele poraz od Rusije.

Uz ludilo na tribinama koje će turski navijači sigurno napraviti u "Ulker Areni", igrači Aleksandra Đorđevića će morati da budu spremni i na to domaćinsko suđenje, koje se moglo videti i na uvodnim utakmicama.

- Moramo da budemo spremni i na to. Znamo šta je ovde bilo 2010, taj detalj koji nam je oduzeo finale. Nema druge, moramo da budemo spremni i na to, znaju to momci i svi mi. Od mene mora da krene neka mirnoća pre svega, pa onda i kod svih nas, i to je to - rekao je Đorđević u najavi utakmice.

Među delegairanim sudija nema gorenavedenih imena, a sada preostaje jedino da se nadamo da će trojka koja bude delila pravdu od 20 časova na terenu "Ulker Arene" biti dosledna u obavljenju svog posla.

A gde su danas Karion, Estevez i Mercedes Sančez?

Portorikanac, rođen 1973. godine, danas živi i radi u SAD. Suđenjem je počeo da se bavi kao tinejdžer, internacionalni sudija je postao 2001. godine.

Osim tog prvenstva u Turskoj, sudio je i na Mundobasketu 2006. u Japanu, kao i na Olimpijskim igrača 2004. (Atina), 2008. (Peking), i 2012. (London), što mu je ujedno i poslednje veliko internacionalno takmičenje. Danas uglavom gostuje kao ekspert po raznim sudijskim konferencijama.

Argentinac Estevez (1966) je međunarodni sudija od 1996. godine. Bio je sudija i finalne utakmice Svetskog prvenstva u Japanu 2006. godine, a sudio je i u Španiji 2014. godine.

U domovini je jako cenjen i smatra se najboljim arbitrom u nacionalnoj ligi. Sudio je i prošle godine na Olimpijskim igrama u Riju, i prethodno u Londonu i Pekingu.

Mercedes Sančez, inače inženjer, rođen je 1976. godine, sa međunarodnom licencom od 1999. godine.

(B.M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rade

    4. septembar 2017 | 11:36

    Ništa,moramo igrati 110% protiv njih i pobediti ih sa najmanje 10-15 poena razlike.Jer če opet svirati protiv nas,to je več jasno.Valjda smo nešto naučili do sada.

  • ☆☆☆

    4. septembar 2017 | 11:19

    Nadam se da ih sudije neće gurati,Turci pojma nemaju,"jaki" su uvek bili samo kada su domaćini.Samo ni to im nije pomoglo kada smo osvojili zlato sa onim timom.Sada da smo u najjačem sastavu ni Bog im ne bi pomogao a kamoli sudije,ali ovako sudije mogu da im budu veliki adut!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA