UFC Fight Night 114: Šogun Rua vs. Entoni Smit

Hamburg će ovog vikenda ugostiti jednog od najpoznatijih Brazilaca u svetu mešovitih borilačkih veština

  • 3

Pred nama je UFC Fight Night 114 .

U subotu uveče će oni najzagriženiji pratioci sporta moći da vide i prvu borbu našeg Darka Stošića protiv Džeremija Kimbala u poluteškoj kategoriji, a u glavnom meču večeri Mauricio Šogun Rua ukršta pesnice sa Entonijem Smitom, veteranom MMA-a poznatom po srčanosti i solidnom kik-boksu.

Smit nikada nije prešao granicu top 15-20, i Rua je najbolji borac protiv koga će se takmičiti u karijeri. Šogun je, sa druge strane, bivši šampion UFC-a i Pride-a, i sa 36 godina i više puta teško povređenim kolenima naizgled savršena meta za Smita. Na njegovu žalost, Mauricio je izuzetno opasan veteran sa velikim arsenalom udaraca, solidnim jiu jitsu veštinama i rvanjem.

Ovaj meč će dosta zavisiti od Smitovog plana, pošto će ga najmanja nesigurnost poslati u povlačenje i traženje kontre što je veliki problem protiv Šoguna, koji možda nije na samom vrhuncu karijere ali je itekako sposoban da kazni preterano razmišljanje protivnika.

Foto: Guliver/Dylan Buell/Getty Images

Ukoliko Entoni dođe spreman, a Šogun nije izgubio ¨bradu˝ pred nama je odličan glavni događaj večeri. Njihova mnogo puta pokazana čelična volja i želja za pobedom, kao i neosporne veštine garantuju sjajnu zabavu za ljubitelje sporta.

Pre Šoguna i Smita, Glover Tešera i Kori Anderson će se sresti u oktagonu u sličnim okolnostima kao i učesnici glavne borbe. Anderson je relativno nov borac koji pokušava da se nametne, međutim već je pokazao da ima problem sa jakim udaračima i borcima koje ne može da kontroliše rvanjem i greplingom. Zato je Glover ˝savršen˝ test za Andersona. Tešera je jako opasan udarač koji se prvenstveno služi krošeima iz klinča, i udarcima i ˝govornice˝ (bliska borba), što je otrov za Korija kome baš te pozicije i trebaju.

Foto: Guliver/ Ethan Miller/Getty Images

Taj potez mečmejkera daje do znanja da su odlučili da prekrate Andresonovo vreme u UFC-u ako neće biti top 5 borac, a Glover je savršen čovek za taj zadatak i Kori će ga jako teško proći, prvenstveno zbog toga što nema oružje koje može da ga uplaši i otera ga u parter.

Meč pre Andersona i Tešere je zakazan u srednjoj kategoriji između Brazilca Vitora Mirande I novajlije Abua Azaitara iz Nemačke.

Abu debituje u subotu sa rezultatom od 13-1-1, ali na regionalnoj sceni, što ne znači apsolutno ništa. Prva borba u UFC-u je za većinu boraca totalno novo ikustvo u visu potrebnog nivoa veštine , izdržljivosti i srčanosti, a i sve novajlije u UFC-u dožive tzv. ˝octagon jitters¨, tj. tremu od prve borbe u oktagonu, tako da ne treba biti previse oštar prema Azaitaru ako ne oduševi publiku ,ali Miranda bi trebao da bude relativno lak zadatak s obzirom na dosadašnji učinak u oktagonu (izgubio je od Krisa Kamozija i Marvina Vetorija koji nisu ni prosek srednje kategorije UFC-a).

Foto: Guliver/Rey Del Rio/Getty Images

Na osnovu snimaka može da se zaključi da Abu voli poludistancu, koristi desni kroše i klinč, kao i da voli da drži borbu na nogama. Jedina stvar koje treba da se čuva od Mirande su kolena u klinču i eventualnog pokušaja poluge iz garda na zemlji. To je tzv. IQ test za borce po dolasku u UFC (da li će uspeti da iskoristi svoje pozicije uz vrlo precizno određene pretnje koje treba neutralisati, a da to nije teško, ali u žaru borbe je lako za zaboraviti).

Ispred Abua i Mirande na fajt kardu nastupaju Marsin Tibura i Stefan Struv. Klasičan okršaj udarača i jiu jitsu majstora? Ne. Struv je po vokaciji holandska škola kik boksa, međutim toliko puta je izgubio borbu na nogama da je to zvanje apsolutno neopravdano.

Foto: Guliver/Quinn Rooney/Getty Images

Sa druge strane, zbog svoje visine i dužine nogu i ruku (koja ga je učinila ranjivim na nogama, pošto ne zna da koristi distancu), pokazao se kao neugodan protivnik na parteru. Moguće je da Tibura zanemari Struvovu veštinu u parteru i učini ovu borbu nepotrebno teškom i opasnom, ali sve ukazuje na Marsinovu pobedu.

Foto: Guliver/Mark Kolbe/Getty Images

Druga borba na mejn kardu ima potencijal da bude borba večeri između Marka Diakezea i Nasrata Hakparasta. Klasičan okršaj ortodoksnog (desnorukog) i ˝saut poa˝ (levorukog) udarača, s tim što je Diakeze izuzetan atleta.

Obojica imaju razoran udarac, ali Diakeze bi zbog brzine i čistog atleticizma treba da preovlada u meču. Doduše, levoruki borci mogu da budu jako nezgodni i to može da predstavi problem za Diakezea, s obzirom da Hakparast udara prilično jako.

Foto: Guliver/Alex Trautwig/Getty Images

U prvoj borbi glavnog događaja večeri sukobiće se Deni Roberts i, nažalost, Davida Zavade umesto Alana Džobana.  Za razliku od Džobana Zavada je totalna nepoznanica, s obzirom da se nije borio ni sa kim od bilo kakvog značaja u regionalnim ligama.

Deni Roberts ima mešovit učinak u UFC-u sa dve pobede i dva poraza nokautom, jednom pobedom sudijskom odlukom i jednom pobedom polugom. Ova borba je zbog Zavade nepredvidiva, ali Deni Roberts bi trebao da bude favorit, ako ni zbog čega drugog, onda zbog iskustva u oktagonu.

Preliminarne borbe:

Nik Hajn vs. Damir Hadžović

Emil Mik vs. Bartoš Fabinski

Halid Taha vs. Nad Narimani

Džastin Ledet vs. Aleksandar Rakić

Deni Grent vs. Meni Bermudez

Džeremi Kimbal vs. Darko Stošić

Damijan Stazijak vs. Pingjuan Liu

U sledećem članku ćemo obraditi neke od preliminarnih borbi.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sirogoj

    19. jul 2018 | 18:28

    Odličan tekst, konačno neko ko se razume u MMA.. Pored Darka Stošića, UFC debi će imati još jedan Srbin - Aleksandar Rakić.. Napred momci!!

  • Alex

    20. jul 2018 | 17:12

    Svaka čast za tekst, sve je precizno elaborirano, biće ekstra borbe !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA