Vrhovna komanda izbrisala je naš tim iz brojnog stanja: Zvezda rečima majora Gavrilovića najavila duel sa Krasnodarom! (VIDEO)

Crveno-beli marketing tim odlično je najavio utakmicu koja je biti i ne biti za Zvezdu, a uporedio je sa čuvenom scenom odbrane Beograda iz 1915. godine

  • 75

Zvezda je iskoristila čuveni motivacioni govor majora Dragutina Gavrilovića iz 1915. godine u borbama za odbranu Beograda.

>>> Preživeo najgore, vratio se fudbalu i došao u Zvezdu: Krstičiću je život visio o koncu, ali je posle toga našao sreću (VIDEO)

U toku borbi za odbranu Beograda 6-7. oktobra 1915. godine, Austrija je forsirala Dunav i iskrcala se na delu obale koji je držao 2. bataljon 10 kadrovskog puka kojim je komandovao major Dragutin Gavrilović. Austrijske jedinice utvrdile su se iza železničkog nasipa na samoj obali.

>>> Trener Krasnodara kritikovao stanje terena na Marakani

Žestoko dejstvo austrijske artiljerije pretvorilo je srpske položaje u Banatskoj ulici u hrpu ruševina, ali su hrabri branioci i dalje pružali otpor. Rastojanje između srpskih i austrijskih položaja na nekim mestima nije bilo veće od 30 metara.

Major Dragutin Gavrilović je okupio svoja tri voda i izdao naređenje:

- Junaci, tačno u 15 časova neprijatelja se ima razbiti vašim silnim jurišom, razneti vašim bombama i bajonetima. Obraz Beograda, naše prestonice, ima da bude svetao.  Vojnici! Junaci!

Vrhovna komanda izbrisala je naš puk iz brojnog stanja, naš puk je žrtvovan za čast Beograda i Otadžbine. Vi nemate više, da se brinete za živote vaše, oni više ne postoje.

- Zato napred u slavu! Za Kralja i Otadžbinu! Živeo Kralj! Živeo Beograd!“

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DR

    23. avgust 2017 | 21:42

    Ne upoređujte junake i ove današnje balerine!!!!!

  • MK

    23. avgust 2017 | 21:42

    Jesu ovi normalni?

  • Vosa

    24. avgust 2017 | 00:59

    Pateticno preterivanje i potpuni promasaj fudbalskog polusveta. Ne mogu se lakrdijasi porediti s junacima, fudbal sa ratom i utakmica s odbranom otadzbine

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA