Ko čeka Zvezdu u Ligi Evrope? Ne zna se ko je trenutno u lošijoj formi, Keln prodao najboljeg igrača!

Crveno-beli igraju u grupi H u kojoj su Arsenal, BATE Borisov i Keln, a posle prve analize verovatno će navijači Zvezde sa više optimizma čekati mečeve grupne faze

  • 2

Crvena zvezda igra posle 10 godina ponovo u grupnoj fazi Lige Evrope, a žreb za crveno-bele nije bio najpovoljniji, pošto su u grupi H i igraće sa Arsenalom, Kelnom i BATE Borisovim.

>>> SKANDAL POSLE ŽREBA! Partizan: Terzić hteo da bije našeg potpredsednika!

>>> MOŽDA I NAJBOLJI RASPORED ZA ZVEZDU: Domaćini u 1. i 6. kolu, spektakl sa Arsenalom 19. oktobra na Marakani!

Jasno je po prvoj analizi da ekipu Vladana Milojevića ćeka pakleno težak zadatak da se plasiraju među dve prvoplasirane ekipe. Ali, u duelima protiv Sparte iz Praga i Krasnodara pokazali su da ih niko ne sme tek tako otpisati.

Naročito će to biti slučaj na Marakani, gde će sigurno biti krcat stadion na sve tri utakmice. Uz 55.000 Delija, Zvezdu niko ne sme da otpiše, pa čak ni veliki Arsenal.

ARSENAL:

Foto: AP/Tanjug

Arsenal je sasvim sigurno prvi favorit i može se reći da će ekipa Arsena Vengera najverovatnije i biti prva na kraju, dok bi se za drugo mesto borili Zvezda, Keln i BATE.

O Arsenalu nema potrebe previše ni pričati, jer svi znaju koliko je to moćan tim. Vrednost ekipe procenjuje se na 566 miliona evra, sa moćnim igračima kao što su Aleksis Sančez, Mesut Ozil, Aleksandre Lakazet,Aron Remzi, Teo Volkot, Per Mertesaker...

Ipak, sezonu nisu najbolje počeli, imali su polovičan učinak u Premijer ligi, jer su pobedili Lester na svom terenu sa 4:3, ali su u narednom kolu izgubili od Stouka na gostovanju. Treba napomenuti i da su osvojili Komjuniti šild u duelu sa Čelsijem.

Iako je bio veliki pritisak navijača da Arsen Venger ode iz kluba, čelnici Arsenala su zadržali Francuza na klupi i produžili su ugovor sa njim. I dalje ima ozbiljnu opoziciju među navijačima, koji svaku priliku čekaju da prilikom lošeg rezultata narave protest i pritisak na vlasnike kluba.

Ono što je sigurno, Arsenal ima ozbiljne probleme u odbrani, i to se videlo početkom sezone, naročito u duelu sa Lesterom, gde su primili golove posle neverovatnih grešaka odbrane. Nije jasno ni da li će najbolji igrač Aleksis Sančez ostati u klubu do kraja prelaznog roka. Pominje se da bi mogao da ode u Mančester Siti, jer želi da igra Ligu šampiona, a ne Ligu Evrope.

Zvezda i Arsenal su imali jedan legendarni dvomeč 1978. godine, kada su u 3. kolu tadašnjeg UEFA kupa kada je Zvezda izbacila klub iz Londona. U prvom meču na Marakani Zvezda je pobedila sa 1:0 golom Cvijetina Blagojevića, dok je u revanšu viđen jedan od najlepših golova u istoriji srpskog fudbala, kada je Dule Savić zakucao loptu pod prečku u finišu utakmice i izjednačio na 1:1, za čuveni muk na Hajberiju.

KELN:

Foto: Guliver/Christof Koepsel/Getty Images

Mnogim starijim navijačima Zvezde Keln je jedna od najbolnijih rana u njihovom navijačkom životu. Mnogi su po sopstvenom priznanju hteli i da se ubiju kada je Zvezdina zlatna generacija izgubila dvomeč sa Nemcima 1989. godine. U prvom meču je Zvezda pobedila sa 2:0, golovima Dejana Savićevića, a moglo je da bude i ubedljivije, dok je u revanšu u Nemačkoj izgubila sa 3:0, a promašivala je neke neverovatne šanse. Kazna je stigla u 90. minutu za jedno od najbolnijih ispadanja Zvezde u istoriji.

Keln je prošle sezone završio na 5. mestu u Bundesligi što im je donelo Evropu posle dugo, dugo godina. Ako je dugo to što je Zvezda čekala 10 godina na grupne faze, šta tek da kažu navijači Kelna, koji su poslednji put u Evropi igrali daleke 1992. godine u UEFA kupu.

Nisu baš najbolje počeli ovu sezonu, pošto su izgubili na otvaranju Bundeslige na gostovanju u Mengengladbahu. Jedna od uzdanica im je i bivši igrač Partizana Miloš Jojić, koji je bio starter na poziciji ofanzivnog veziste.

Keln ima odličnu odbranu u kojoj dominiraju golman Horn i štoperi Sorensen i Hejnc. Svakako najzvučnije ime u ekipi je reprezentativac Nemačke, koji igra na poziciji levog beka, a po potrebi pokriva i levo krilo ili poziciju centralnog veziste. Celokupan tim procenjuje se na 106 miliona evra.

Ovog leta su se pojačali napadačem Majca, Kolumbijcem Džonom Kordobom, koji je plaćen 7 miliona evra. Kordoba (24) je igrao za mladu reprezentaciju Kolumbije, gde je na 11 mečeva postigao 6 golova, dok je prošle godine na 37 mečeva u Majncu postigao 8 golova i imao 5 asistencija.

Ipak, ostali su ove sezone bez verovatno najboljeg igrača, francuskog napadača Antonija Modesta, koji je otišao u Tjanđin za 34.7 miliona evra. On je prošle sezone postigao čak 28 golova na 39 utakmica i jasno je da Kordoba nije baš pravi kalibar da ga zameni, te je Zvezdi u tom smislu olakšan posao.

BATE BORISOV:

Foto: Marko Todorović

BATE Borisov više nije toliko dominantan ni u Belorusiji i deluje da je onaj moćan tim, koji je svojevremeno bio redovan učesnik grupne faze Lige šampiona, sada u ozbiljnoj krizi.

Trenutno su na 3. mestu u Belprusiji iza Šahtjora iz Silogorska i Dinama iz Minska. Prošle sezone su dominantno osvojili titulu sa 11 poena prednosti u odnosu na Šahtjor Silogorsk i zbog toga su igrali kvalifikacije za Ligu šampiona, ali su u 3. kolu ispali od Slavije iz Praga.

Zato su igrali plej-of Lige Evrope protiv ukrajinske Oleksandrije, koji su eliminisali zahvaljujući pobedi u gostima od 2:1.

Vrednost ekipe BATE Borisova se procenjuje na 17 miliona evra, a najvredniji igrači su srpski štoper Nemanja Milunović i levo krilo Mihail Gordejčuk, čija je vrednost po transfermarketu 1.8 miliona evra. Još jedan Srbin je na ceni u Beloruskom šampionu, a to je Mirko Ivanić, koji igra u sjajnoj formi, i upravo je on doneo BATE-u prolaz dalje sa dva gola u revanšu u Ukrajini protiv Oleksandrije. Takođe je dao gol i u prvom meču koji je završen rezultatom 1:1, pa je faktički sam izbacio Ukrajince.

BATE je gostovao u Beogradu 2015. godine i trijumfalno se vratio, pošto je eliminisao Partizan uplej-ofu kvalifikacija za Ligu šampiona. U Belorusiji je bilo 1:0 za BATE, dok je u Humskoj Partizan zabeležio pirovu pobedu od 2:1.

Zvezda je takođe relativno skoro igrlala u Belorusiji, protiv ekipe Naftana u Vitebsku, u kojem je posle dramatičnog dvomeča prošla dalje. Pobedila je u Belorusiji sa 4:3, dok je na Marakani bilo 3:3.

Crveno-beli će u prvom kolu dočekati BATE Borisov, dok zatim gostuje Kelnu, pa dočekuje Arsenal. Raspored je po meri navijača Zvezde i možda i najbolji koji je mogla da dobije.

Nakon prve analize i evidencije u kadar ekipa i probleme sa formom koje trenutno imaju, ipak se može reći da Zvezda ima solidne šanse protiv ovih timova.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Micko

    25. avgust 2017 | 16:49

    Drugi sigurno

  • V.M

    25. avgust 2017 | 20:02

    Sacekajmo da pocne takmicenje.Po onome sto sam video na stadionu uliva sigurnost za nadigravanje.Momci igraju odlicno vec sad a ako ostanu zajedno bice jos bolji i neka onaj tamo razmislja o nama.Velika je Crvena Zvezda

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA