Kežman konačno otvorio dušu i otkrio da li je istina da je Vidić zabranio da igra za reprezentaciju!

Nekadašnji reprezentativac se posle Mundijala u Nemačkoj nije vraćao među Orlove, iako je igrao dobro za svoj klub i davao golove... Navodno, zbog uticaja Nemanje Vidića, kako su kružile čaršijske priče, koje su sada konačno opovrgnute

  • 50

Jedan od mitova srpskog fudbala jeste da je Nemanja Vidić zabranio da se Mateja Kežman zove u reprezentaciju Srbije nakon Svetskog prvenstva u Nemačkoj 2006. godine.

Po kuloarima je kružila ta priča godinama unazad kada su se mnogi pitali zašto Kežmana nema na spisku reprezentativaca, iako je u klubovima pružao dobre partije.

Čaršijske priče govorile su da je Vidić dao ultimatum ''Ili on, ili ja''. Upravo to pitanje postavljeno je Kežmanu u Intervjuu za Vice.

Postoji priča da je Nemanja Vidić insistirao da te više ne zovu u reprezentaciju.

- To su gluposti. Ja sam sa Nemanjom pričao više puta otad, on je moj prijatelj. Imali smo do tog turnira odličan odnos, imamo i dalje odličan odnos. To je samo neko hteo da prebaci lopticu sa sebe na nekog drugog. Zvezdan Terzić, koji je tada došao za predsednika saveza, je bio u kontaktu sa mnom, rekao mi da će me selektor zvati ako budem dobro igrao. Ja sam dobro igrao, selektor nije zvao, i to bi bilo to - rekao je Kežman i opisao kako je atmosfera u ekipi u Nemačkoj bila naelektrisana, a za to krivicu snosi i selektor Ilija Petković, koji je sve narušio pozivanjem svog sina Dušana.

Foto: Marko Todorović

- Za nas je to celo Svetsko prvenstvo bilo frustrirajuće. Bilo je tu mnogo propusta u savezu, mnogo je amaterski pristupljeno svemu tome, i naravno, tu je velika greška selektora Petkovića koji je pozvao svog sina u reprezentaciju. On jeste imao najbolju moguću nameru, i sigurno mu niko od igrača nije to uzeo za zlo, ali on nije očekivao da će reakcija biti takva kakva je bila. Od tog momenta, mi smo bili bez selektora – on se povukao u sebe, bio pod velikim pritiskom i ja ga negde tu zaista i razumem. Sve mu se srušilo na glavu.

ŠTA JE KEŽMAN NAPISAO O SUKOBU SA VIDIĆEM U AUTOBIOGRAFIJI?

Foto: MNPress

Priču o sukobu sa Vidićem je dodatno podgrejao i sam Kežman u svojoj autobiografiji ''Samo mi Bog može suditi'', gde je i opisao kako je između njih došlo do sukoba na jednom od treninga pred meč protiv Holandije.

- Koliko je bilo vatre i naboja moglo se videti i na treninzima. U medije su procurile i stvari koje nisu za novine, zbog atmosfere, ambijenta. Primera radi - moji dueli sa Vidićem. Sada, posle svega, nazvao bih to glupošću, ali tada je adrenalin bio toliki da nije bilo samokontrole. Igrali smo na dva gola i kako primim loptu, tako me Vida udari, zakači.

- Vido, šta ti je, bre, čoveče?.

On mi odgovara: "Ja tako treniram, tako igram!".

- "Znam, brate, ali imamo utakmicu, je l' treba da me povrediš?".

Vidić: "Ma, ćuti, samo igraj".

Foto: Profimedia/Corbis

- Onda on primi jednu loptu, malo je gurne, a ja ga obema nogama odignem od zemlje: "Ja tako treniram, tako igram!". Primim onda ja loptu i ne vidim Vidića, zaskoči me s leđa i napravi takav start da se čulo samo moje koleno...

- Stavili su me na nosila i prebacili u bolnicu. Na snimku se videlo da koleno nije puklo, ali se radilo o jakom nagnnječenju. Vidić. Bili smo nekada cimeri, igrali plejstejšn. Odlazili na piće. Sad nisam mogao da ga prepoznam... - napisao je Kežman u svojoj autobiografiji.

Foto: Marko Todorović

Ipak, ni on, niti Vidić nikada nisu rekli da su imali narušene odnose nakon tog sukoba i obojica su istakli da bi sve prošlo bezazleno i bez pompe da novinari nisu prisustvovali treningu. I Kežman i Vidić su istakli da imaju dobre odnose i danas i da se često čuju, a da se srdačno pozdrave i odu na piće ili večeru kada god se vide.

ŠTA JE VIDIĆ REKAO O SVEMU TOME?

Foto: Profimedia/AFP

- Pisalo se sve i svašta, da bi se kasnije konstatovalo kako sam tražio da se Kežman udalji iz nacionalnog tima, a sve to, navodno, uslovio svojim učešćem u reprezentaciji!? Budalaština prve vrste, ko je iole razuman, ko me bar malo poznaje, lako će da spozna istinu. Ako je neko ipak mislio da se radi o otvorenom sukobu, koji traje i trajaće, moraću da ga razočaram. Sa Kežmanom imam odlične odnose, čujemo se telefonom, kad god se vidimo - izgrlimo se, sednemo, popijemo piće, ručamo, večeramo... - objasnio je Vidić.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pljevljak

    27. novembar 2017 | 19:45

    Vidića će na żalost pamtiti po ruci u Južnoj Africi i po nerealizovanom penalu protiv Slovenije.

  • Milos

    27. novembar 2017 | 17:25

    Ovaj Vidic nikad nista dobro doneo nije reprezentaciji, sam penal koji je napravio na sp.,pokazuje da nista dobro ne zeli timu...

  • pera

    27. novembar 2017 | 17:23

    Da je bilo srece da Kezman nikad ni ne zaigra za reprezentaciju.. Tu bih dodao jos Danka Lazovica, Marka Pantelica, Zorana Tosica, Duska Tosica.. Imam jos jedno desetak imena, al' sta da ih sad pisem. Reprezentacija je uvek bilo orudje kojim agenti promovisu svoje igrace. A i dalje je.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA