≫ 

DA LI SU BRAZILCI NAŠA BRAĆA? Južnoamerički Srbi su igrali protiv evropskih Brazilaca kada niko nije smeo, nisu priznali ni Kosovo (VIDEO)

Jedva čekamo taj 27. jun i duel sa Brazilcima u Moskvi. Duel evrospskih Brazilaca i južnoameričkih Srba

  • 32

Malo ko je u Srbiji krio ushićenje što će naša nacionalna selekcija igrati protiv Brazila na Svetskom prvenstvu u Rusiji.

Daleko od toga da je razlog možda slab tim koji Brazilci imaju. Naprotiv, među tri su glavna kandidata da osvoje Mundijal.

Više je to što se sa njima nismo sastajali na SP još od 1974. godine kada je u Nemačkoj bilo 0:0, ali i zbog činjenice da su Brazilci, u neku ruku, naša braća.

Glavni dokaz za to je svakako onaj prijateljski meč koji je odigran krajem decembra 1994. godine. Prijateljski u Porto Alegreu, u momentu kada je tadašnja Jugoslavija bila pod sankcijama i skoro niko nije hteo da igra fudbal sa nama. Nije ni smeo, doduše. Ali su zato protiv "evropskih Brazilaca" igrali "južnoamerički Srbi".

Domaćin je tada slavio rezultatom 2:0 golovima Viole i Branka, a za Jugoslaviju su nastupali: Pandurović, Jokanović, Jugović, Dubajić, Komljenović, Mihajlović, Savićević, Stojković, Mijatović, Brnović, Milošević, Đorović, Nađ, Šaula, Govedarica i Kocić.

Ukupno smo odigrali 15. prijateljskih mečeva kroz istoriju, a ''drugarstvo'' je počelo da datira još od onog prvog SP u Urugvaju 1930. godine. Tada smo ih dobili rezultatom 2:1, a četiri godine kasnije odigrali smo i prvi prijateljski meč.

Brazilci su se vratili sa SP u Italiji, gde su rano ispali, i u Beogradu su igrali sa Jugoslavijom. Oko 12.000 ljudi je na stadionu BSK-a videlo trijumf našeg tima od 8:4, a srpska štampa je i pored toga nahvalila goste.

- I pored poraza Brazilijanci su ostavili izvanredan utisak. U prvom poluvremenu oni su u tehničkom pogledu igrali zaista savršeno. Takvu igru nije dao još nijedan strani tim koji je gostovao u Beogradu. Na mahove izgledalo je kao da su Brazilijanci pravi žongleri sa loptom. Brazilijanci kolosalno driblaju protivnika pokretom tela - pisalo je tada u Politici.

Da su Srbi i Brazilci ''braća'', govori i podatak da je legendarni Pele želeo da se oprosti od aktivnog igranja fudbala samo protiv Jugoslavije.

Bio je to onaj meč 18. jula 1971. godine koji je završen rezultatom 2:2.

Brazilci su u novijoj istoriji dva puta igrali generalku pred Mundijal upravo sa našom selekcijom.

Krajem marta 2002. su slavili rezultatom 1:0, a identičan rezultat je bio i 6. juna 2014. godine.

Kada se na to doda da Brazil nije priznao Kosovo i da će to učiniti samo ukoliko ''takva odluka proizilazi iz dogovora sa Srbijom'', onda je svima jasno da su nam Brazilci prijatelji.

I zato - jedva čekamo taj 27. jun i duel sa Brazilcima u Moskvi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hm

    2. decembar 2017 | 11:25

    Haha turska brazilci ovo je najbolji vic ove godine pa turci nisu nikakvi sportisti i nikad nece biti a to sto nekad nesto uzmu i corava koka ubode zrno.. A srbi su dobili taj nadimak davne 1930 kad smo igrali taj stil igre a nažalost od tada do danas nismo uspeli neki veci podvig ostvariti jer je mafija i lopovi usli u fudbal . Ipak srbija je okusila tron na svetskom prvenstvu protiv brazila i to prvo mesto pre 2 godine za igrace do 21 god eto zbog toga mozemo da se nadamo dobrom uspehu živela srbija i sestra rusija

  • Matija Tadić

    2. decembar 2017 | 13:42

    Jesu nam braca i tu utakmicu ce mo odigrati bratski, prijateljski i odigrati nekih 3-3

  • PETAR 1

    2. decembar 2017 | 11:41

    Braca jos od Montevidea, e kad bi se ponovilo, znam to je nemoguce, danas nasi nemaju malog Stanoja da ih cuva.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA