≫ 

Matijašević za Telegraf: O prelaznom roku Čuke, novcu koji bi mogli da dobiju od Zvezde, Neci Radonjiću, poštenju u srpskom fudbalu, ali i specifičnoj polusezoni Brđana!

Sportski direktor Čukaričkog se u razgovoru za Telegraf osvrnuo na polusezonu koja je iza nas * Pričao je i o procentima koje Brđani imaju od Srnića, kao i uspehu Zvezde, Partizana i reprezentacije

  • 1

Letos je hrabro izašao i javno rekao da je jedan od krivaca zašto Čukarički prošle sezone nije igrao plej-of i Evropu, a zatim još hrabrije najavio da će se Brđani brzo vratiti u sam vrh srpskog fudbala.

Peto mesto i 38 bodova (samo dva manje od trećeplasiranog Spartaka) jasan su pokazatelj da je sportski direktor Čuke Vladimir Matijašević tada bio u pravu.

Ko zna koliko bi ih još bilo da Čukarički nije imao velikih problema sa povredama. O tome, kao i celokupnoj polusezoni, odlascima i dolascima, Nemanji Radonjiću, velikim procentima od Slavoljuba Srnića, Vladanu Milojeviću, Crvenoj zvezdi i Partizanu, Matijašević je govorio za Telegraf.

- Početak prvenstva je morao da bude bolji, a što se tiče ostalog dela tu sam zadovoljan. Pogotovo izbacivanjem mladih igrača, što je u suštini i interes Čukaričkog. Napravila se i ta neka hemija između starijih i mlađih igrača i u principu sam zadovoljan polusezonom iza nas - rekao je sportski direktor Čuke i nastavio:

Foto: fkčukarički

- Malo smo samo u finišu imali problema protiv Zvezde i Radničkog, gde nismo uzeli nijedan bod. Zvezda je Zvezda i tu nema priče, a u Nišu se dogodio taj penal. Nismo imali ni sreće u nekim utakmicama. Protiv Vojvodine smo, na primer, primili gol u 94. minutu. Zatim se desio neshvatljiv pad protiv Zemuna (2:0) i kiks kod kuće protiv Radnika (2:1).

Trener Nenad Lalatović je još tokom priprema napominjao taj težak raspored za Čuku u prva četiri kola (Vojvodina, Napredak, Zvezda, Lučani), ističući da bi bio zadovoljan sa sedam osvojenih bodova. Međutim, Brđani su uzeli šest.

- Naš cilj je da uzmemo 12 bodova, da pobedimo sve utakmice. Međutim, to jednostavno ne može. Taj bod koji smo izgubili u finišu u Novom Sadu bi tačno i bio taj sedmi što je Lalatović rekao. Onaj poraz protiv Zemuna (2:0) donekle nas je ''probudio'' i krenuli smo da igramo bolje i u prvenstvu i u kupu - jasan je Matijašević i osvrće se na povredu Mudrinskog:

- Mudrinski se potom povredio i to je bio veliki udarac za nas. Srećom pa su ovi ostali momci odradili sjajan posao. Imali smo problem u jednom trenutku, to je tačno, ali ponavljam - momci su bili sjajni! Verovatno bi bilo bolje da je Mudrinski bio tu, međutim njegov nedostatak se nije puno osetio.

''NISMO MOGLI DA ZADRŽIMO RADONJIĆA, NAŠA GREŠKA JE BILA SAMO ŠTO SMO VEROVALI DA ĆE DA OSTANE''

Foto: fkčukarički

Veliki udarac za Čuku bio je i odlazak ofanzivnih fudbalera neposredno pred početak sezone. Uigravao se tim sa Nemanjom Radonjićem i Nemanjom Obradovićem po boku, a nijedan od njih se nije našao na terenu protiv Voše u prvom kolu.

Matijašević je za Telegraf još jednom prokomentarisao Radonjićev odlazak na Marakanu.

- Mi tu, jednostavno, nismo mogli ništa da uradimo. Što se tiče Radonjića, imali smo neko obećanje da će ostati kod nas u timu. Zato smo ga i poveli na pripreme i uigravali tim. Onda se pojavio poziv Zvezde koja se sve dogovorila sa Romom i Radonjić je otišao na Marakanu.

- Nekako nismo ni bili iznenađeni, jer smo imali neke nagoveštaje da bi tako nešto moglo da se dogodi. Nadali smo se da bi, ipak, mogao da ostane. Ne znam, možda je greška bila i do nas. Greška što smo verovali...Ali, dobro je što Radonjić pruža dobre partije u Zvezdi, jer je to bitno i za srpski fudbal. Negde će ostati da smo ga mi ''vratili u život''. Želimo mu da napravi veliku karijeru i ubeđen sam da će to uraditi.

Na poziciju Radonjića došao je Petar Mićin koji je najpre odigrao sjajan meč za Vojvodinu upravo protiv Čuke. Činilo se da su Brđani odmah posle utakmice pokazali prstom, ali...

- Sa Mićinim smo pričali još pre utakmice sa Vojvodinom, odnosno sa njegovim agentom. Lalatović ga je dobro poznavao. Nisu ga isplaćivali tamo i u paketu smo doveli četvoricu igrača. Mićin se, eto, izdvojio.

Loš publicitet, ako tako može da se kaže, pogodio je Čuku nedugo posle 3. kola kada je Nikola Drinčić faulirao vezistu Crvene zvezde Branka Jovičića i odvojio ga sa terena tri meseca.

Foto: fkčukarički

Jovičić je u tom trenutku bio jedan od najboljih fudbalera crveno-belih koji su se spremali za dvomeč protiv Krasnodara.

- Drinčić je dobar dečko i veliki profesionalac. Sigurno nije namerno hteo da povredi Jovičića, ali su povrede sastavni deo sporta. Mi smo, na primer, izgubili Bojića i Mudrinskog protiv Partizana na više meseci. Onda Kajevića, Đurića, Kirovskog... - rekao je Matijašević i dodao:

- To po društvenim mrežama što su pisali, to je verovatno zbog činjenice da je Drinčić igrao za Partizan. Ja se iskreno nadam da će Jovičić izaći jači iz svega toga. Mi smo odmah zvali Zvezdu i izvinili se, a Drinčiću dali našu punu podršku.

Čuka je posle tog poraza na Marakani izgubila još dva puta na 16 mečeva, a vezana je i mini serija od deset utakmica bez kiksa.

Pritom su Brđani rezultatom 2:1 pobedili Vojvodinu, Voždovac i Napredak - glavne konkurente za Evropu. Posebno se ističe onaj trijumf protiv Zmajeva kada su golovi padali u samom finišu utakmice.

- Mi igramo jedan dobar fudbal uz koji izbacujemo i igrače. Mićin, Milojević, zatim i Radić. Prva dvojica su imala značajnu ulogu u nekim pobedama. Teke smo ostvarili posle preokreta možda zato što su i igrači psihički jaki. Lalatović zrači tim pobedničkim mentalitetom i mi svi pokušavamo da ga prenesemo na igrače. On sa terena povuče dole kada je potrebno, mi sa strane pomognemo koliko možemo - jasan je bio Matijašević.

''VERUJEM DA NEPOŠTENIH RADNJI NEĆE BITI''

Foto: fkčukarički

Serija je prekinuta protiv Zvezde. Lider Super lige je slavio rezultatom 2:1, posle preokreta. Velika frka se digla posle penala koji je Zvezda dobila, a koji je Ričmond Boaći pretvorio u pogodak.

- Jeste, frka se digla, ali 'ajde da je zaboravimo. Mi smo pokazali da igramo dobar fudbal, to je veoma bitno. Povela se dilema da li je bio penal? Ja mislim da je bio za nas, ali imaju ljudi koji o tome odlučuju.

Sudijski ekspert FSS Igor Radojčić je konstantovao da je Jovanović faulirao Pešića i da je penal postojao.

- Sudijski ekspert može da kaže šta hoće, ali je potrebno da se realno sagledaju stvari. Možda je bio penal za Zvezdu, a da li je prethodno bio faul za Čukarički - pita se Matijašević, istovremeno i konstatuje.

Brđani su potom oštećeni u Nišu, kada je Radnički dobio penal u 88. minutu. Penal koji nije trebalo da se svira, sudeći po analizi sudijskog eksperta.

- Realno, ja sam u prvi mah mislio da je bio penal - iskren je Matijašević koji se osvrnuo i na priče da je njegov klub u zategnutim odnosima sa Nišlijama:

Mi ni sa kim nemamo zategnute odnose. To je jedan rivalitet na terenu. Šta se dešava okolo, ja u to ne ulazim. Uopšte se ne bojim nekih nepoštenih radnji. Čukarički će ići u Evropu ukoliko ovako nastavi da igra. Nije smak sveta i ako ne ode. Bitno je da radimo dobro.

Kada smo već kod regularnosti, pitali smo Matijaševića za misljenjegde je srpsko prvenstvo što se tiče regularnosti.

- Prvenstvo je sigurno regularnije nego mnoga ostala. Mi imamo jedan evidentan problem, a to je suđenje. To mora da se reši. Klubovi se žale. Mi nismo imali nekih velikih problema, ali svima je jasno da na tom planu mora da se poradi. Pogotovo što nam i na klupskom i na reprezentativnom planu ide dobro. Ostalo je još to da bi napokon stali na neke prave noge.

'' STEVANOVIĆ I RENDULIĆ SU TU, A STIŽE JOŠ JEDNA BOČNI IGRAČ DO BOŽIĆA''

Foto: Marko Todorović

Što se tiče pojačanja, Čukarički je već angažovao dvojicu fudbalera - Miladina Stevanovića i Zorana Rendulića. Tu neće biti kraj za Brđane, ali daleko od toga da će prelazni rok biti buran.

- Stevanovića smo doveli, a u planu je još jedan igrač do Božića. Ime neću da otkrivam, samo ću reći da igra bočnog igrača. Dolasci će umnogome zavisiti i od odlazaka. Moguće je da više nikoga ne dovedemo. Mudrinski će biti spreman. Tu je i Beko Fofana koji se vratio sa pozajmice. Vratio se on još tokom polusezone, ali nam iz Kazahstana nisu poslali papire na vreme tako da nije mogao da igra u decembru - jasan je sportski direktor Čuke koji navodi kako se Stevanović obreo na Brdu:

- Iskočilo je da je slobodan i angažovali smo ga. Mi smo i ranije nešto pričali sa njim, čini mi se u januaru. Onda je došao Petar Jovanović koji je odradio svoj posao kako treba. Ipak, stav kluba je da su nam potrebni mlađi igrači s obzirom na to da živimo od prodaje.

- Rendulić je, takođe, stigao u klub. Igrač koji je veoma zaslužan za osvojen Kup. Ali, s njim je situacija drugačija. On je na zalasku karijere i pitanje je koliko će igrati. Upisao je za trenersku licencu i biće od velike pomoći treneru u svlačionici, ali i mladim igračima.

Foto: Marko Todorović

Nasuprot Stevanoviću biće Bogosavac, omaleni levi bek koji je bio jedan od najstandardnijih u ekipi Nenada Lalatovića. Kako u ''protokolu'', tako i što se tiče dobrih paritja.

- Bogosavac je ove jeseni odradio sjajan posao. Još jednom se pokazalo da su igrači koji su prošli omladinsku školu Zvezde i Partizana pun pogodak kod nas. Nadam se da će i Stevanović isto tako.

Osvrnuo se Matijašević i na odlaske.

- Što se ponuda tiče, nemamo ništa konkretno. Nijedna zvaniča nije stigla na našu adresu. Tu su samo priče oko eventualnih transfera. Mislim samo da će Crnomarković promeniti sredinu, tražimo najbolju soluciju. Nije najbolje ''otvorio'' misiju u Čukaričkom, ali je poslednjih nekoliko mečeva dobro igrao. Međutim, mi na toj poziciji imamo Puškarića, Đurića, Kopitovića, priključićemo mladog Šapića, a i Rendulić je tu.

''DOBIĆEMO 40 ODSTO OD PRODAJE SRNIĆA, MILOJEVIĆ I NJEGOV STRUČNI ŠTAB RADE 24 SATA DNEVNO

Foto: crvenazvezdafk.com

Ipak, Brđani bi zahvaljujući Zvezdi mogli dobro da zarade u januaru. Ukoliko crveno-beli prodaju Slavoljuba Srnića, a svi su izgledi da hoće, nešto manje od pola celokupne svote će leći na račun Čuke.

- Mi imamo procente od Srnića i nama će svakako biti super ako napusti Zvezdu. Mislim da je u pitanju 40 odsto. Ali, zato smo ga i jeftinije prodali - smatra Matijašević.

Prokomentarisao je Matijašević i veliki uspeh Zvezde i Partizana, kao i rad Vladana Milojevića s kojim je jedno vreme sarađivao na Brdu.

- Iskreno, nije se baš tako nešto očekivalo na početku prvenstva i kvalifikacija. Onda su se dobro i pojačali. naravno, i rade dobro. Sve je to odlično za srpski fudbal. Iznenadilo je sigurno sve što su prošli u nokaut fazu, ali sada se nadamo i da će da prođu.

- Jednostavno, Milojeviću i ekipi se super namestilo. Oni su radnici, to sam rekao i kada su dolazili, i rade 24 sata. Svaka im čast. I njemu i Mrkeli, Terziću, svima...Naravno, i ljudima iz Partizana.

Vladimir Matijašević u društvu novinara Telegrafa i potpredsednika Čukaričkog Nenada Mirosavljevića Foto: fkčukarički

Matijašević se za kraj osvrnuo i na reprezentaciju, kao i odlazak Slavoljuba Muslina sa mesta selektora.

- U jednom trenutku za mene jeste bio šok što je Muslin otišao. Ali, ako se ne slažu te strane, desi se to što se desilo. Mi tu ne možemo ništa, ljudi iz Saveza to odlučuju - rekao je Matijašević i nastavio:

- Mislim da naša selekcija može da prođe grupu, ali daleko od toga da smo dobili laku. Jeste da smo mogli i težu dobiti. Island je zadnjih nekoliko godina jasno potvrdio onu floskulu da danas svi igraju fudbal.

(M. Marić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kosingas

    27. decembar 2017 | 21:16

    Veliki direktore, mozes like nam reci za koliko ste para prodali Ozegovica Partizanu I koliko procenata imate od te prodaje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA